fbpx
Сьогодні
16:37 10 Чер 2020

Уряд підпише меморандум з "зеленими" інвесторами: що він змінить

Кабінет міністрів України підготував проект меморандуму із "зеленими" інвесторами щодо зміни умов держпідтримки галузі відновлюваної енергетики, що дозволить державі зекономити понад 2 млрд євро до 2030 року.

Про це під час засідання уряду повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Цей меморандум дасть економію конкретно для України щорічно 6 млрд гривень вже з цього року. За період до 2030 року – це понад 2 мільярдів євро економії для держави Україна у співпраці з інвесторами у зелену енергетику", – заявив Шмигаль.

За його словами, уряд вів тривалі перемовини з інвесторами, щоб прийти до рішення, яке зможе повноцінно вирішити проблеми галузі.

"Україні вдасться уникнути міжнародних арбітражів та зберегти свою репутацію перед іноземними інвесторами", – додав Шмигаль.

При цьому міністерка енергетики Ольга Буславець розповіла, що проект меморандуму передбачає зниження зеленого тарифу для сонячних станцій на 15%, для вітрових станцій – на 7,5%, посилення відповідальності за небаланси, а також зупинку надання зеленого тарифу для сонячних станцій, що будуть збудовані з 1 липня поточного року.

"Варто зазначити, що ми не забороняємо будувати з 1 липня сонячну енергетику, питання в тому, що ціна виробленої енергетики буду визначатися на аукціонах – це не буде фіксований високий тариф", – поправив Буславець прем'єр Шмигаль.

"Всі умови дозволять зберегти за державою інвестиційно-привабливий імідж та статус держави, як надійного партнера", – додала Буславець.

За її словами, підписання меморандуму також дозволить вирішити проблему заборгованості перед підприємствами, яка сягає 14 мільярдів гривень. Разом з тим Буславець, попросила в глави уряду один день на доопрацювання проекту меморандуму.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: