fbpx
Сьогодні
Є питання 08:49 09 Чер 2020

Навіщо ботаніки-бунтарі підписують назви диких рослин на вулицях, незважаючи на штрафи

В Європі набирає популярність «крейдяний ботаніка». Вчені та активісти крейдою підписують назви рослин на тротуарах і стінах. Фотографії з такими написами збирають тисячі лайків, але їх авторам можуть загрожувати величезні штрафи за вандалізм.

Ідея підписувати назви диких трав і квітів прямо на тротуарах з'явилася у Франції. Одним із засновників цього руху вважається ботанік Борис Прессек, який працює в Тулузькому музеї природної історії. У 2019 році він став героєм численних публікацій: журналістів привернули його графіті, зроблені крейдою на асфальті поруч з дикими рослинами. Відео з розповіддю про роботу ботаніка, опубліковане в минулому листопаді, набрало понад 7 мільйонів переглядів.

крейдяна ботаніка

«Я хотів, щоб люди усвідомили присутність дикої рослинності на територіях, щоб вони поважали її. Зараз ті, хто раніше не приділяв цим рослинам уваги, зізнаються, що їхні погляди змінилися. Зі мною зв'язуються школи, щоб я провів з їх учнями заняття про природу в місті», – розповів Прессек журналісту The Guardian.

Його проект збігся зі зростанням інтересу до вуличної рослинності у Франції. У 2017 році місцева влада заборонила використання пестицидів на вулицях, в парках і в інших громадських місцях. Завдяки цьому в містах збільшилася кількість дикої рослинності.

крейдяна ботаніка

Нанесення написів крейдою без дозволу або «законного виправдання» вважається у Великобританії правопорушенням. За порушення цієї заборони загрожує штраф в 2,5 тисячі фунтів.

На захист ботаніків-активістів виступив член ради боро Хакні Джон Берк. «Це абсурд, що написи крейдою з назвами рослин можуть розцінюватися як злочин. Це важливий інструмент для дорослих і дітей. Знання термінів зі світу природи допомагає нам розуміти, любити і захищати цей світ».

У минулому році рада Хакні почав програму зі скорочення використання гербіцидів. Також з'явилися зони, повністю вільні від пестицидів. Таким чином місцева влада планує збільшити біорізноманіття району.

крейдяна ботаніка

крейдяна ботаніка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: