fbpx
Сьогодні
09:47 06 Чер 2020

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері стала рекордною за 23 мільйони років

Вчені з Державного університету Монтеклер дослідили динаміку концентрації вуглекислого газу в атмосфері Землі за останні 23 мільйони років. Виявилося, що на даний момент вміст СО2 в атмосфері досягає 412 ррм і є рекордним за весь цей час.

Більш того, концентрація вуглекислого газу лінійно знижувалася весь цей період і лише 200 років тому почала зростати на п'ять ppm у десятиліття, повідомляє N+1.

У ході дослідження вчені вивчили опубліковані дані майже 700 вимірювань радіоактивного ізотопу 13C: 441 вимірювання відносилося до стародавнього органічною речовиною ґрунту, а ще 259 — до ліпідів викопних залишків судинних рослин, які здійснювали С3-фотосинтез. Цей підхід дозволив вперше побудувати безперервні медіанні криві для 13C і CO2 за такий довгий період історії Землі.

Виявилося, що мінімальних значень концентрація вуглекислого газу досягала в льодовиковий період плейстоцену. Крім того, автори виділили точки максимуму, які можуть розглядатися в якості аналогів сучасної епохи. Ними стали середні міоцен (350 ppm) і пліоцен (~ 400 ppm).

Найважливіша тенденція, яку вдалося виділити вченим, свідчить про те, що протягом 23 мільйонів років концентрація вуглекислого газу в атмосфері лінійно знижувалася. Але приблизно два століття тому тренд змінився на зростання вмісту СО2. На думку дослідників, антропогенні викиди повернули назад геологічні тенденції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: