fbpx
Сьогодні
14:37 04 Чер 2020

ВР посилює відповідальність за підкуп виборців та хоче зменшити заставу для кандидатів на виборах

Фото naszwybir.pl

Верховна Рада хоче прописати в законодавстві поняття підкупу та посилити відповідальність за сувеніри та продуктові набори від кандидатів. Відповідний законопроект №3485 нардепи прийняли за основу.

Закон пропонує зміни до всіх книг Виборчого кодексу. За нього проголосували 292 нардепа.

Перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що законом пропонуються корегування у розділи кодексу про вибори президента, парламентські та місцеві вибори.

Він додав, що ці зміни планують схвалити до липня, адже вони мають набрати чинності до чергових місцевих виборів в Україні.

"Це компромісна редакція… Це і технічні зміни, дуже багато по формуванню комісії, по встановленню результатів, по логістиці. Ці зміни мають бути прийняті на цій сесії, тому що вибори мають проходити за цим кодексом", – додав він.

За словами Корнієнка, між першим та другим читанням законопроекту в Раді планують знизити поріг, який необхідний для проведення виборів за партійними списками.

"У нас ведеться дискусія з органами місцевого самоврядування щодо можливості збільшення так званої партизації та пониження того порогу, від якого починаються мажоритарні вибори. Зараз в кодексі 90 тисяч (застави, – ред.) – ми пропонуємо 15 тисяч. Лунають від колег пропозиції і про 10 тисяч, і про 5", – сказав нардеп і додав, що між першим та другим читанням це питання буде вирішене.

Корнієнко зазначив, що до другого читання пропонується встановити, що партіям не будуть повертати застави на виборах, адже це механізм наповнення місцевих бюджетів.

Даний законопроект пропонує вдвічі зменшити заставу для кандидатів та дозволяє одному кандидату балотуватись у дві ради одночасно. У СН підкреслили, що це дає шанс малим партіям, адже в них немає великої кількості кандидатів.

Про підкупи

Також документ пропонує внести зміни в закон про ЦВК та до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за підкуп виборців.

"Осмислюється взагалі питання підкупу. Додається формулювання: "продуктові набори", "алкогольні напої", додається поняття "сувенірної продукції", чого не було до цього. Наприклад, USB-флешки, так і написано в законі… Ми розширюємо можливості реагування правоохоронців на підкуп виборців", – пояснив Корнієнко.

Цифровізація виборчого процесу

Позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові проводитимуться двічі на рік – в останню неділю березня та останню неділю жовтня. Тобто всі місцеві вибори, які не є черговими, у всіх населених пунктах проводитимуться в один день – або навесні, або восени.

Пропонується цифровізація виборчого процесу: штаби зможуть онлайн подавати документи, реєструвати кандидатів, довірених осіб, спостерігачів. З'явиться можливість використання електронного підрахунку голосів.

Також спрощуються процедури і вимоги до документів, а правила не змінюватимуться під ситуацію перед самими виборами. Документом встановлюється "дедлайн", після якого виборча система на місцевих виборах не може змінюватися в інтересах тієї чи іншої політсили.

Боротьба з двійниками 

Встановлюються і механізми боротьби з "двійниками" під час президентських виборів. Також збільшуються санкції за злочини та адміністративні правопорушення у сфері виборчого законодавства, встановлюється відповідальність за підробку документів та інші порушення.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: