Новини

В Україні з’явилася монета номіналом 10 гривень

Національний банк України (НБУ) ввів в обіг монети номіналом 10 гривень. Нові монети стали дійсним платіжним засобом на території України з 3 червня 2020 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Нова монета номіналом 10 гривень – невелика за розмірами, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем.

Завдяки більшому діаметру і ребру (третя сторона монети) зі спеціальним великим рифленням громадянам буде легко відрізнити її від інших номіналів монет.

На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

На першому етапі НБУ планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами банку в регіонах. З 3 червня 2020 року банки зможуть отримувати оновлені грошові знаки у НБУ і видавати їх своїм клієнтам.

Громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і старими банкнотами цього номіналу. Поступово – в результаті природного зносу – 10-гривневі банкноти будуть замінюватися у зверненні монетами.

"Це – частина комплексного рішення по оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, який триває з 2014 року і має за мету забезпечити в Україні більш надійні та захищені від підробок банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. Введення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес", – відзначили в прес-службі НБУ.

"З урахуванням строку служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень. Адже тривалість життя монет є значно вищою, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20–25 років.

Станом на 1 квітня 2020 року в обігу перебувало нових монет номіналами 1 грн – понад 195 млн шт., 2 грн – майже 190 млн шт., 5 грн – більше 7,0 млн шт.

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Служба безпеки ліквідувала у Києві ботоферми, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки. У… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У Києві реставрують памʼятку архітектури “Літаюча тарілка”: її автентичність буде збережена

У столиці на площі Либідській памʼятка архітектури "Літаюча тарілка" поряд з проєктом ТРЦ збереже свою… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Близько 67% громадян України вважають, що Крим після деокупації повинен мати автономію

За надання Криму після деокупації автономії, як це було до 2014 року, виступають 47% українців.… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

З митрополита УПЦ МП Павла суд вирішив зняти електронний браслет

Печерський районний суд Києва ухвалив рішення зняти електронний браслет з митрополита Української православної церкви московського… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: 6 підземних шкіл в Україні до кінця року планує побудувати Литва

До кінця поточного року Литва планує побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській,… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Благодійну колекцію прикрас створили з уламків зруйнованого росіянами літака “Мрія”

На прикраси в благодійній колекції "оМРІЯна помста" перетворили уламки зруйнованого росіянами літака АН-225 "Мрія". Увесь… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.