fbpx
Сьогодні
10:48 03 Чер 2020

Міністр сказав, що голова НСЗУ обирається на час карантину

Голова Національної служби здоров'я України (НСЗУ) обирається на термін дії карантину.

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"В рамках цього добору людина призначається на термін дії карантину. А після того, протягом 2 місяців треба буде провести конкурс в рамках діючого законодавства Такі правила встановлені в нас в країні відповідно до законодавства", – сказав він.

Також міністр поскаржився на те, що конкурс нібито намагалась зірвати народна депутатка від партії "Голос" Ольга Стефанишина. І певна кількість співбесід не відбулася.

Хоче міністр назвав конкурс прозорим, нагадаємо, що співбесіда з усіма кандидатами на посаду голови НСЗУ відбувалась дистанційно в режимі відеоконференції. ЗМІ та громадськість не були допущені.

Екс-глава цієї служби Олег Петренко, який бере участь у доборі на посаду глави НСЗУ сказав у вівторок після співбесіди з Максимом Степановим: "Сучасна політична еліта, яка представлена, зокрема і міністром охорони здоров'я, дуже вміло користується законодавством, зміненим через COVID-19, що дозволило уникати змагальної, відкритої і чесної процедури і проводити на відповідні посади людей, які б за жодних умов не пройшли б повноцінний конкурс".

Петренко вважає, що в результаті добору, який нині відбувається, "будемо мати тимчасового керівника, який, можливо буде обраний з людей, які не пройшли відповідну процедуру".

Він підкреслив, що добір на посаду глави НСЗУ, що проводиться за спрощеною через карантинні обмеження процедурою, може вкрай негативно позначитися на функціонуванні системи охорони здоров`я в Україні.

"Нехтуючи реальним конкурсом ми можемо втратити ті здобутки, які є, оскільки НСЗУ – це ключовий орган, який відповідає за організацію того, що всі називають медреформою і основну її частину – реалізацію державних медгарантій", – сказав він.

Петренко зазначив, "скоро закінчується карантин, карантинні обмеження пом'якшуються і можна буде для легітимації керівника НСЗУ, який відповідає за більшу частину бюджету охорони здоров'я, все-таки вибрати його у відкритому, змагальному чесному конкурсі, який буде легітимним і перед обличчям кожного громадянина, і перед обличчям кожного члена команди НСЗУ".

У свою чергу, в.о. глави НСЗУ Оксана Мовчан зазначила, що добір, який проводився, не позначився на операційній діяльності Нацслужби.

"НСЗУ працює як працювала, нічого не зупиняється, не змінюється. У нас безперервний операційний процес, проводиться контрактування, оплати, спілкування з держорганами. Я зараз є керівником НСЗУ і підписую всі документи до того часу, поки не з'явиться новий керівник. Згідно процедури, за якою мене призначено виконуючою обов'язки, я залишаюся заступником глави НСЗУ після того, як з мене знімуть обов'язки т.в.о. голови НСЗУ", – сказала вона.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: