fbpx
Сьогодні
09:41 02 Чер 2020

Будапештський меморандум можна використовувати як підставу для початку консультацій, - віце-прем'єр

Будапештський меморандум 1994 року про гарантії Україні за відмову від ядерної зброї можна використовувати як підстави для початку консультацій з країнами-підписантами і створення нового майданчика для підтримки України і відновлення її територіальної цілісності.

Про це сказав віце-прем'єр-міністр України, перший заступник голови делегації України в ТКГ з врегулювання на Донбасі Олексій Резніков в ефірі "Свободи слова" на ICTV.

"Україна сьогодні своєю кров'ю оплачує спокій Європи. Насправді, війна сьогодні йде не на сході України, війна йде на сході Європи. Тому ми як раз і закликаємо, і запрошуємо наших західних партнерів, що давайте-но переглянемо Будапештський меморандум, дамо йому оцінку, відверту, чесну, дивлячись один одному в очі, і будемо думати, що робити далі".

Резніков також зазначив, що не розглядає Будапештський меморандум як майданчик, який точно спрацює. Він бачить його як підставу для початку консультацій з країнами, які є підписантами цього документа, за винятком Росії, яка порушила свої зобов'язання з меморандуму, ставши агресором щодо України.

"А в разі, якщо ми дійдемо згоди, що дійсно маємо право вимагати допомогу, військово-технічну або якусь іншу, то тоді так – це створення нового майданчика. Так само, як у Мінських угодах не фігурують Німеччина і Франція, але вони є нашими країнами-партнерами в нормандському форматі, який, по суті, породив Мінські угоди. Тому це абсолютно не заважає, в разі наявності політичної волі і згоди наших стратегічних партнерів США, Великої Британії, тієї ж Франції і Німеччини, і інших країн, які захочуть приєднатися до цього, створити нову площадку. Звичайно, зберігаючи наш основний євроатлантичний курс, як передбачено в Конституції та інших наших угодах, і в угоді про асоціацію з ЄС", – пояснив він.

Як повідомлялося, 31 травня в своїй колонці для Atlantic Council Резніков висловив думку, що для відновлення територіальної цілісності і забезпечення гарантій незалежності України необхідно повернутися до Будапештського меморандуму і почати проведення відповідних консультацій, спочатку – без участі Російської Федерації, яка порушила свої обов'язки за цим меморандумом агресією проти України.

"Спочатку консультації повинні проходити без участі Росії, оскільки Москва відмовилася від свого статусу гаранта на користь того, щоб стати окупаційною силою. Однак Будапештський формат згодом надасть можливості для нової взаємодії з Кремлем", – написав він.

За словами Резнікова, Україна бачить, принаймні, два напрямки, які обіцяють значний прогрес у рамках "Будапешта". "Це містить якісно новий рівень військово-технічної підтримки України, а також допомогу в притягненні держави-агресора до відповідальності", – пояснив він.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: