fbpx
Сьогодні
11:35 30 Тра 2020

У Харкові створили кабіну для дезінфекції від вірусів

Тунельну (тобто наскрізну) кабіну для дезінфекції людей на вході в приміщення, пропускна здатність якої – до 500 людей за годину, створили на харківському підприємстві Zotti.

При вході в кабіну, яка як тунель відкрита з обох боків, людину огортає водяний пил – дезинфікуючий туман. Обробка триває п'ять секунд, при цьому людина залишається абсолютно сухою, повідомляє Укрінформ.

Захований в конструкції кабіни насос під високим тиском перетворює дезинфікуючу рідину, що заповнює ємність в 100 л, в туман, здатний заповнити кожен мікрон поверхні і очистити її, як стверджують розробники, не тільки від пилу, але й від мікробів і вірусів.

У Харкові створили кабіну для дезінфекції від вірусів

"Принцип дезінфекції людей на вході в будь-яке приміщення наразі актуальний у різних країнах світу – від Туреччини до Китаю. Ми запозичили цю ідею, але наситили її власними новаціями, по суті, реалізували з нуля. Наприклад, ми встановили в кабіні датчик температури тіла, коли при занадто високому показнику включається попереджувальна червона підсвітка, є і безконтактний дезінфектор для рук, система оповіщення готовності кабіни до чергової дезінфекції, піддон для збору відпрацьованої рідини. Щоб не перераховувати інше, скажу, що такі кабіни можуть бути встановлені в будь-якому приміщенні – від магазину до метро та аеропорту, причому габарити дозволяють проходити через такий контроль і матері з дитячим візком, і інваліду на візку. Причому пропускна здатність такої наскрізної кабіни – до 500 людей за годину", – пояснює розробник Борис Цеханський.

У Харкові створили кабіну для дезінфекції від вірусів

За його словами, у новинки вже є замовники: "Ось цю кабіну відправимо до Київського національного університету імені Шевченка, а ці – на атомні електростанції в Україні. Є й запити з-за кордону. Зокрема, Італія і Дубаї також хочуть отримати дезінфектори українського виробництва, тим більше, що наша новинка вже відзначена сертифікатом якості санітарно-епідеміологічної служби України".

"Додам, що цими тунельними кабінами ми зайнялися, коли наше основне виробництво (Zotti – це фабрика з випуску комплектуючих для виготовлення взуття) довелося зупинити через карантин. Однак потрібні потужності є, інженерна підготовка теж, ось і вирішили заповнити паузу корисною справою, налагодити випуск таких кабін", – додав розробник Дмитро Цеханський (рідний брат Бориса).

У Харкові створили кабіну для дезінфекції від вірусів

За його словами, є можливість випускати до 20-ти тунельних кабін за пів місяця: "Були б замовлення, впораємося. Такого в Україні більше ніхто не робить".

Брати Цеханські – дипломовані маркетологи, власники підприємства Zotti. Вони розрахували, що випуск кабін, які зроблені з композиту, встановленого на металевих рамах, допоможе зберегти основне виробництво в період вимушеного простою і забезпечити людей робочими місцями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: