fbpx
Сьогодні
12:14 27 Тра 2020

Донька письменника Успенського звинуватила його у домашньому насильстві і закликала не призначати премію його імені

Донька російського письменника Едуарда Успенського виступила з відкритим листом, у якому заявила, що її батько недостойний того, щоб нова літературна премія мала його ім'я. Вона назвала батька тираном та звинуватила у домашньому насильстві.

Нагадаємо, що за книгами Успенського були зняті відомі мультфільми про Простоквашино і крокодила Гену із Чебурашкою. Його твори перекладено понад 25-ма мовами.

Нещодавно Російська Державна Дитяча Бібліотека оголосила про проведення конкурсу на логотип премії імені Едуарда Успенського, після чого дочка Тетяна заявила, що вона категорично проти присвоєння престижної премії імені її знаменитого батька.

52-річна Тетяна Успенська написала відкритого листа, який попросила опублікувати видання Sobesednik.ru.

Дочь писателя Успенского

Тетяна Успенська

Зокрема у листі вона пише:

"Вважаю, що ім'я людини, яка практикувала багато років насильство в своїй сім'ї, в тому числі по відношенню до дітей, не повинно бути присвоєно премії в такий гуманістичної області, як дитяча література".

За словами доньки письменника, Успенський жорстоко ставився не тільки до неї, але й до своїх дружин і онуків. Вона підкреслила, що домашнє насильство виражалося як у фізичній, так і в психологічній формі.

"Нормою стали показна ідилія, коли напередодні приїзду телевізійних груп запрошували онуків, які мали вдавати щасливу сім'ю великого письменника", – йдеться у листі.

В інтерв'ю Sobesednik.ru Успенська пояснила:

"Мій батько був домашнім тираном. Тому вважаю, що престижна премія в галузі дитячої літератури не може носити ім'я людини, який з року в рік займався домашнім насильством. Невже в нашій країні немає більше інших гідних письменників, ім'ям яких можна було назвати премію? Як можна змішувати ім'я людини, яка займалася домашнім насильством, з вічними цінностями? Тоді виходить, що будь-яка людина, яка досягла високого соціального статусу, може робити все, що завгодно? Сподіваюся, директор бібліотеки прислухається до слів єдиної рідної дочки".

"Це неприємно, соромно, коли тебе б'ють. Ніхто б не повірив – я і розповісти-то нікому не могла. Ця тема дуже болюча для тих, хто через це пройшов. Коли тебе вдарили один раз – можна кудись піти. Коли мова про сина чи доньки, піти нікуди, тим більше як в нашому випадку – людина отримує насолоду, коли тобі погано. Поки він не помер, я завжди була в дуже напруженому стані", – раніше розповідала Тетяна.

Письменник помер у 2018 році від раку, проживши 81 рік.

Эдуард Успенский

Едуард Успенський

Дитяча бібліотека залишить ім'я письменника в назві літературної премії

Російська державна дитяча бібліотека відмовилася прибирати ім'я Едуарда Успенського з назви премії "Велика казка", незважаючи на прохання його дочки. "У плані літературної премії ми не розглядаємо особисті якості, а виходимо з того вкладу, який привніс Едуард Миколайович. За останні 50 років він був головним казкарем, герої цих казок досі з нами. Якщо ми почнемо з цих позицій розглядати всіх, чиїм ім'ям називають премії або ще щось, ми потонемо у всіх людських перипетії", – заявила "МБХ Медіа" директор бібліотеки Марія Веденяпіна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: