fbpx
Сьогодні
20:33 27 Тра 2020

Історичний політ: SpaceX вперше відправляє астронавтів на МКС

Фото NASA

У середу, 27 травня, американська компанія SpaceX на за мовлення NASA запустить пілотований корабель, який має доставити двох астронавтів на МКС. Це має бути перший такий запуск із території США за останні 10 років. І вперше це має зробити приватна компанія.

Ракета Falcon 9 буде стартувати з Космічного центру Кеннеді у Флориді приблизно о 23:30 за київським часом. Вона має вивести на орбіту пілотований корабель SpaceX Crew Dragon, на борту якого перебуватимуть 49-річний Роберт Бенкен і 53-річний Дуглас Хьорлі, повідомляє Science Focus.

SpaceX впервые отправляет астронавтов на МКС

Астронавт Роберт Бенкен призначений командиром загальних операцій місії. Він – астронавт з 2000 року. Це буде його третій політ в космос.

Дуглас Херлі – капітан космічного корабля. Він відповідає за запуск, посадку і відновлення. Для нього це також третій політ.

Засновник SpaceX Ілон Маск раніше неодноразово заявляв, що прагне відправляти людей у космос, а згодом і колонізувати Марс. Якщо запуск Crew Dragon буде успішним, NASA затвердить його використання для регулярної доставки астронавтів на МКС. До цього SpaceX довіряли лише доставку вантажів.

Для NASA цей запуск буде знаковим, оскільки з 2011 року, коли США закрили програму Space Shuttle, американські астронавти могли потрапити на борт МКС лише на російських кораблях "Союз". Це стане значним ударом для Росії, оскільки американці більше не будуть залежними від "Роскосмосу". До того ж, за запуск кожного астронавта росіяни брали по 90 мільйонів доларів. Водночас місце на кораблі SpaceX обходиться майже вдвічі дешевше – у 55 мільйонів доларів.

SpaceX

Як зазначає BBC News, попри значну економію, політ на Crew Dragon буде значно комфортнішим для астронавтів, ніж на старенькому "Союзі"Зручні сидіння, клімат-контроль, сенсорні екрани, ілюмінатори, через які можна спостерігати за космічними об'єктами, не встаючи зі свого місця – усе за останнім словом техніки.

SpaceX Crew Dragon зможе перебувати на орбіті щонайменше 210 днів.

Через пандемію коронавірусу NASA вирішило не пускати глядачів на оглядовий майданчик Космічного центру імені Кеннеді. Однак вони зможуть поспостерігати за історичною подією онлайн. Але декому бути присутнім особисто все ж дозволили – на запуск у Флориду приїде президент США Дональд Трамп.

SpaceX

Запуск відбудеться о 23:33:33 за київським часом (20:33:33 UTC).

У випадку аномалії в кораблі передбачена система аварійного порятунку.

Планується, що 28 травня корабель має автоматично зістикуватись зі станцією.

Термін перебування на МКС екіпажу Crew Dragon ще не визначили – від 30 до 119 діб: це вирішать по ходу місії.

При цьому, корабель спроектували так, що він може залишатися на орбіті до 7 місяців.

Планується, що екпіпаж повернеться на Землю біля берегів Флориди на кораблі Crew Dragon – в Атлантичному океані капсулу виловить морський корабель SpaceX Go Navigator.

Запуск буде транслюватися наживо на каналі SpaceX:

Ще політ транслюватимуть на YouTube-каналі NASA:

Також доступна трансляція перемовин контролю місії. Тобто, ви можете чути, як перемовляються оператори та команда Crew Dragon під час польоту:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: