fbpx
Сьогодні
17:42 27 Тра 2020

Німецький суд відмовив у екстрадиції нардепа-втікача Онищенка в Україну

Причиною відмови у екстрадиції суд назвав "брак гарантій щодо належного утримання в українській в'язниці"

Судді Вищого земельного суду німецького Ольденбурга відмовили в екстрадиції в Україну підозрюваного в створенні корупційних схем колишнього депутата Верховної Ради Олександра Онищенка. Рішення про це ухвалено в середу, 27 травня, передає Deutsche Welle.

Судді вирішили, що на даний час не можна встановити, що кримінальне переслідування Онищенка в Україні здійснюється з політичних мотивів.

Водночас, як зазначається в поясненні до ухвали судового органа, "існує значна ймовірність" того, що в разі екстрадиції Онищенка "не буде дотримано мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання в тюрмах", у тому числі й Європейської конвенції з прав людини. А тому екстрадиція є недопустимою.

Раніше суд звернувся до української влади з проханням надати "детальний опис" умов утримання під вартою, на котрі міг би розраховувати Онищенко в слідчому ізоляторі в Києві. Однак тоді українська сторона поінформувала німецький суд "лише в загальних рисах" щодо того, що міжнародних стандартів буде дотримано.

Також судді Вищого земельного суду Ольденбурга скасували ордер про арешт Онищенка. Після рішення суду він може залишити в'язницю.

У Спеціальній антикорупційній прокуратурі заявили, що це рішення суду Ольденбургу можна оскаржити.

Нагадаємо, за версією слідства, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ "Карпатнадраінвест", які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах. У результаті реалізації схеми злочинна організація заволоділа 1,6 млрд грн.

Нагадаємо, що 29 листопада у німецькому місті Аахен за запитом Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури було затримано колишнього народного депутата VII (від Партії регіонів) і VIII скликань Олександра Онищенка.

Також САП розслідує наявність в Онищенка російського паспорта.

Раніше стало відомо, що Онищенка судитимуть заочно.

Нагадаємо, що лояльний до президента США телеканал намагався отримати візу для ексдепутата Онищенка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: