fbpx
Сьогодні
22:47 25 Тра 2020

Верховний Суд оскаржить у КСУ карантинні обмеження, - ЗМІ

Верховний Суд має намір звернутися до Конституційного Суду стосовно обмежень, введених на час карантину.

Про це йдеться в проєкті конституційного подання, який отримало LB.ua.

У тексті проєкту йдеться про законність обмеження права на підприємницьку діяльність, роботи закладів громадського харчування, спортивних клубів, розважальних закладів, перевезення пасажирів, вільного виїзду за кордон, обмеження права на мирні зібрання, права на доступ до медичної допомоги та інші.

"Критерієм виправданості втручання держави в права людини, обмеження прав і свобод, згідно з практикою Європейського суду з прав людини, є переслідування легітимної мети… Водночас, актуальні коментарі представників органів влади, зокрема, посадових осіб, які відповідно до законодавства уповноважені ініціювати конкретні карантинні заходи, свідчать про те, що наведена вище легітимна мета не супроводжувала кожен з таких обмежувальних заходів", – йдеться в проєкті.

Як приклад наводиться заява головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, який говорив, що закриття парків, обприскування доріг мало не епідеміологічний вплив, а психологічний.

Крім цього, в проєкті йдеться про обмеження розміру суддівської винагороди, зарплат держслужбовців, представників правоохоронних органів до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до закінчення карантину.

"Цілком вірогідним є те, що окремі карантинні заходи, які не передбачатимуть істотних обмежень прав людини (наприклад, обов'язок використовувати маски під час відвідування приміщень магазинів, торгових центрів тощо), можуть тривати як мінімум до кінця цього року і надалі", – йдеться в документі щодо відсутності максимального терміну дії обмеження на виплату зарплат бюджетникам.

Як йдеться в проєкті, саме судді більше постраждали в результаті обмеження винагороди.

Зокрема, на держслужбі та в правоохоронних органах у 2019 році отримували заробітну плату, що перевищує 10 МЗП, не менш ніж 900 осіб. Водночас переважно в результаті введених обмежень вони втратили від 5 до 30% від встановленого розміру зарплати.

Водночас, винагороду, що перевищує 10 МЗП, отримували понад 5 тис. суддів. При цьому від початкового рівня винагороди судді втратили від 50 до 85%.

Верховний Суд збереться на пленум 29 травня, де, імовірно, затвердить це конституційне подання, можливо, з внесенням поправок. І планує просити КС розглянути подання невідкладно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: