fbpx
Сьогодні
21:34 24 Тра 2020

Чалий пояснив, як "плівки Деркача" вплинуть на відносини з США та Порошенка

"Плівки Деркача" – це спецоперація проти американської демократії та стратегічного партнерства України й США. І підігравання цій спецоперації з боку опонентів п'ятого президента Петра Порошенка шкодить інтересам України.

Так в ефірі одного з телеканалів оцінив гучний скандал навколо "плівок Деркача" український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України у США у 2015-2019 роках Валерій Чалий, пише Обозреватель.

"Це операція готувалась раніше, було про неї в принципі відомо для тих, хто спостерігав. Як вносилась суддею Вовком справа проти Байдена – це ж було зареєстровано раніше. Деркач вносив ці всі подання раніше. І вони реєструвались. Просто не було розголосу. Чому? Тому що не було інтересу деяких великих олігархів наших, у яких виникли проблеми у США зараз. Всіх тих, хто кошти забирає в українців і собі десь в офшори прикарманює. Тому цілилась, очевидно, та група, яка організовувала, проти Байдена, в кампанію у США. Це не наша історія", – зазначив Чалий.

Водночас, на думку дипломата, в Україні педалювати скандал взялися ті сили, які прагнуть використати ситуацію для боротьби з опозиційною партією "Європейська Солідарність".

"Одночасно захотіли ударити по опозиції в Україні, по її лідеру Порошенку. Можливо, хтось емоційно відчуває, що "не дотягує". Можливо, й емоції грають роль. Але потрапили поки що точно в наші відносини з США і в українські інтереси, українські національні інтереси. А далі куди це прилетить? Я думаю, їм прилетить бумерангом як результат", – прогнозує Чалий.

Він також повідомив, що саме після пресконференції президента Зеленського отримав чимало збентежених повідомлень від колег з-за кордону.

"Одразу почали телефонувати мої колеги, експерти, колишні посли, ми спілкуємось. Дуже здивовані були. Сказали – так, ми розуміємо, але це така річ, яка чітко почута. Вони почули президента України. Вони кажуть – ми не розуміємо, чому президент України Зеленський в це втручається. Йому не треба туди йти. Нам потрібна двопартійна двопалатна підтримка в Конгресі, співпраця з президентом Трампом, співпраця зараз із демократами. Зараз це потрібно. От такий сигнал пішов", – зазначив Чалий.

Дипломат зауважив, що від цієї ситуаціі виграє тільки Росія, оскільки скандал загрожує не тільки репутаційними втратами для України, а й цілком конкретним призупиненням багатомільйонної допомоги від США.

"Ми домоглись кожен рік плюс 50 мільйонів, і зараз маємо 700 мільйонів доларів. Практично 300 мільйонів йде тільки на оборону. Маємо "джавеліни", маємо подальші плани. Росія виграє найбільше від цієї ситуаціі. Тому що я як колишній посол знаю – треба постійно з ними говорити, постійно показувати, що ми надійні партнери, що ми цю зброю правильно використовуємо. І вони знають, що нам потрібно. Ми зараз відкрили шляхи, яких не було раніше. Довіру встановили. І це завдяки попередній владі. Так от цю довіру би не втратити. Бо найважливіше, що в нас є у нашому стратегічному партнерстві Україна США – це довіра. І коли ця довіра з'явилась – зброя пішла", –зазначив Чалий.

Він переконаний: силам, що стоять за скандалом довкола "плівок Деркача", дуже хочеться зруйнувати підтримку України з боку США.

"Це було непросте рішення. Це була величезна активна робота всіх, і ми цього домоглися. Тому що "Джавеліни" або катери – це не тільки засоби, які протидіють супротивнику, але це й сигнал, що великий стратегічний партнер США – з нами. І оце би нам не втратити. А я думаю, що ті, хто це організовує, б'ють саме в цю точку. Щоб ми втратили підтримку Сполучених Штатів, яка є сьогодні", – застеріг дипломат.

Особливо його занепокоїла перспектива для України опинитися втягнутою в історію з втручанням у вибори у США.

"Розслідування в Україні виборів в США чи там ролі кандидатів – це самогубство, це бумерангом вдарить по всіх і в жодному разі не можна втручатись в ту кампанію. Ми будемо співпрацювати з тим, кого обере американський народ. У нас хороший рівень співпраці був із президентом Трампом, у нас, я впевнений, буде або продовження з Трампом, або з іншим президентом. Але нам же треба мати стосунки і з Конгресом, мати підтримку діаспори, це кілька мільйонів українців. Нам треба мати підтримку, як ми робили, губернаторів. Я їздив з губернаторами спілкувався – з усіма. Ми вигравали дуже серйозно в росіян. Ми їх перегравали, наша команда досягала окреслених цілей. У неймовірно складних умовах. І якщо це втратити зараз, це удар по національних інтересах України", – зазначив Чалий.

Дипломат нагадав чинній владі: її ключове завдання – захищати інтереси України, а не вестися на політтехноологічні провокації, інспіровані зовнішніми, зовсім не дружніми для нашої держави силами.

"Потрібні професійні консолідовані дії, і там, де в тебе є підтримка партнерів, ти не дивись – це владна позиція чи це опоненти твої. Якщо це захист інтересів України, суверенітету. Це ось головне наше завдання. А не ці всі політтехнологічні речі, які спеціально фабрикуються зовні, використовують деяких випускників шкіл КДБ і інших різних людей для того, щоб зсередини підривати Україну", – резюмував Чалий.

Нагадаємо, Комітет США хоче отримати дані про роботу сина Джо Байдена в Україні.

Раніше Офіс генпрокурора вніс до ЄРДР інформацію за статтею про держзраду і зловживання владою за заявою нардепа України Андрія Деркача, який напередодні оприлюднив аудіоматеріали, що можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка.

Повідомлялося, що на цих записах Порошенко "хвалився" Байдену, що вдвічі підняв ціни на комунальні послуги для українців.

Також у Байдена прокоментували "плівки Деркача".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: