fbpx
Сьогодні
16:57 22 Тра 2020

Лещенко заборонив публікувати інтерв'ю з ним. Журналісти розповіли, про що питали

Сергій Лещенко після інтерв'ю зажадав від журналістів сам його відредагувати, журналісти відмовились. Натомість опублікувавши список запитань, які вони ставили

Про це журналісти "Бабеля" розповіли у себе на сайті.

Видання зазначило, що згідно з статтею 13 закону "Про авторське право і суміжні права", журналіст і спікер є співавторами інтервʼю. Але, якщо спікер може опублікувати текст без згоди журналіста, то журналіст зробити цього не може.

У "Бабелі" відзначають, що у 2015 році, коли Лещенко був нардепом, то сам подавав законопроєкт, яким хотів скасувати норми про узгодження інтерв'ю, однак його не прийняли.

Журналісти записали двогодинне інтерв'ю та скоротили його для статті після чого відправили на погодженн Лещенку. Той заявив, що хоче отримати оригінал і сам відредагувати інтерв'ю. Журналісти відмовились.

"Бесіда з Сергієм Лещенком тривала понад дві години, а повна розшифровка інтервʼю зайняла 37 сторінок. Редакція скоротила інтервʼю до прийнятних для онлайн-формату розмірів, деякі питання обʼєднала, не спотворила слів спікера і точно передала суть відповідей. Остаточний текст ми надіслали на погодження. Узгодити текст Сергій Лещенко відмовився, пославшись на те, що розмова була значно довшою і повнішою, попросив первинну версію бесіди і запропонував самостійно попрацювати над текстом. Таку пропозицію редакція отримала від спікера вперше", – йдеться в заяві журналістів.

Вони відзначили, що на пропозицію редакції вказати на неточності, перекручені цитати або інформацію, Сергій Лещенко відповів відмовою і зажадав повної розшифровки.

Натомість журналісти "Бабеля" опублікували список запитань, на які той відповідав у інтерв'ю:

  • Яким чином Лещенко пройшов відбір на посаду члена наглядової ради «Укрзалізниці» без досвіду роботи у транспортній сфері.
  • Чи мав відношення до його призначення його давній знайомий, колишній глава Офісу президента Андрій Богдан.
  • Чи були домовленості про його призначення у владу в обмін на підтримку Володимира Зеленського під час президентської виборчої кампанії.
  • Які його головні завдання та KPI (ключові показники ефктивності) в наглядовій раді.
  • Чому його роботу не може виконувати експерт з великим досвідом роботи у транспортній сфері.
  • Навіщо і в якій ролі він веде Telegram-канал: як блогер чи як член наглядової ради УЗ.
  • Чому в своєму Telegram-каналі він фактично працює адвокатом Зеленського і не помічає помилок влади.
  • Чому він пише про те, що президент віддаляється від олігархів, але не розповідає про те, які поступки останні отримують від влади. Приміром, не говорить про те, що відсутність монобільшості "Слуги народ" є результатом того, що різні групи впливу отримали місця у передвиборчому списку партії.
  • Чому він хвалить владу за зниження медіа-залежності від Ігоря Коломойського, але не говорить про зростання впливу телеканалів, які повʼязують з Віктором Медведчуком. Нарощувати рейтинг цих ресурсів допомагають представники влади, які часто зʼявляються в ефірах каналів.
  • Лещенко активно підтримував призначення Михеїла Саакашвілі у владу. Як він ставиться до того, що одним з активних публічних лобістів Саакашвілі також був депутат від СН Олександр Дубінський. Останнього Лещенко називає рупором Коломойського і стверджує, що депутат озвучує вигідні олігарху тези.

Пізніше журналісти повідомили, що Лещенко все-таки дозволив опублікувати інтерв'ю

Лещенко заборонив публікувати інтерв'ю

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: