fbpx
Сьогодні
19:17 22 Тра 2020

Найбільший державний зернотрейдер може оголосити дефолт: що це означає

Найбільший державний зернотрейдер – ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) – знаходиться у переддефолтній ситуації, через що великий китайський кредит, взятий попереднім менеджментом, доведеться виплачувати державі Україна. У той же час відбувається повернення до керівництва тієї команди управлінців, яка фактично є причетною до фінансових махінацій і генерації величезних збитків компанії.

Про це повідомляє журналіст Денис Казанський, головний редактор видання "ВВ".

"ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) традиційно фігурує в корупційних скандалах практично з часу свого заснування", – повідомляє він. Ця компанія була створена 10 років тому – у серпні 2010 року постановою Кабміну, і має низку цінних активів. До її складу входять лінійні і портові елеватори, млини, комбікормові і круп'яні заводи. При цьому зернотрейдер замість того, щоб генерувати прибуток, як інші успішні аграрні корпорації України, приносить державі лише збитки. А найближчим часом може і зовсім стати джерелом великих проблем, повідомляє журналіст.

"Вся справа у китайському кредиті, який ДПЗКУ отримала ще 8 років тому. В грудні 2012 року компанія уклала кредитний договір з державним Експортно-імпортним банком Китаю. В рамках договору банк надав українській корпорації значний кредит в розмірі $1,5 млрд з 15-річним терміном погашення. Однак, такий великий кредит приніс ДПЗКУ не стільки користь, скільки головний біль.

Можливо, в приватній компанії цією сумою і змогли б розпорядитися ефективно. Але державна корпорація страждала звичайним для таких структур букетом хвороб. Топ-менеджмент ДПЗКУ займався явними махінаціями і використовував компанію для різних корупційних схем. Частина позикових коштів були вкладені в сумнівні оборудки. Наприклад, за подібні махінації, які були в 2014 році, НАБУ оголосило в розшук колишнього керівника ДПЗКУ Петра Вовчука, який був затриманий в Литві восени 2019 року. Розмір завданих ним збитків державної корпорації оцінюється в 60 млн доларів.

Втім, у махінаціях замішаний далеко не один Вовчук. У період з 2014 по 2019 рр. сталася масштабне виведення кредитних коштів ДПЗКУ, і на сьогодні з усього залишку коштів китайського кредиту в $1,125 млрд, у наявності у підприємства є тільки близько $380 млн. За інформацією колишнього керівника ДПЗКУ Саймона Чернявського, який очолював компанію з грудня 2019 по березень 2020 року, дефолт може наступити в середині 2021 року. А оскільки ДПЗКУ належить державі, то гарантувала повернення кредиту саме вона. Таким чином, якщо ДПЗКУ не зможе вчасно розрахуватися з боргами, відшкодовувати збитки китайцям будемо всі ми. З наших загальних державних коштів", – повідомляє журналіст.

"Щоб приховати інформацію про переддефолтну ситуацію, керівництво ДПЗКУ виводило кредитні кошти зі своїх рахунків в Укрексімбанку і розміщувало на депозитних рахунках в Укргазбанку і Ощадбанку. Такі операції здійснювалися для того, щоб банк-агент за кредитною угодою між ДПЗКУ та Експортно-імпортним банком Китаю ( Укрексімбанк), не знав про фактичні обсяги експорту зернових і про залишки коштів і не проінформував Експортно-імпортний банк Китаю про наявну переддефолтну ситуацію. Такі дії менеджменту ДПЗКУ в 2018-2019 рр. можуть свідчити про бажання довести держкорпорацію до банкрутства і спроби приховати численні порушення при закупівлі зернових і їх подальшому експорті. Збиток від цих порушень сьогодні оцінюються майже в $750 млн.

У якийсь момент влада намагалася боротися з цією ситуацією. У грудня 2019 в.о. голови правління ДПЗКУ був призначений кризовий менеджер Саймон Чернявський. Схоже, він був єдиним, хто спробував розгребти ці авгієві стайні і переламати ситуацію. Силами команди, сформованої Чернявським, були виявлені факти масштабних розкрадань і фальсифікації фінансової звітності, знищення облікових даних і спотворення податкової звітності. На підприємстві було проведено аудит, який виявив критичний переддефолтний стан ДПЗКУ.

Головні висновки аудиту були такими:

– корпорація постійно протягом 2018-2019 рр. здійснювала закупівлю зернових у компаній-посередників із сумнівною репутацією за цінами, вищими за ринкові на 150-300 грн/т, а потім експортувала ці зернові за цінами на 3-5 $/т нижче від ринкових, що позначилося на фінансових результатах господарської діяльності ДПЗКУ. У 2018 р. – збитки склали 1,496 млрд грн. У 2019 – 1,92 млрд грн.

– ця обставина так само посприяло тому, що суми неповернутого ПДВ від експорту зернових закуплених у посередників із сумнівною репутацією на сьогодні вже склали понад 3 млрд грн.

– на елеваторах ДПЗКУ та інших елеваторах вкрадено понад 120 тис. тонн зернових. За цими фактами реальної роботи по його пошуку і відшкодування збитків практично не ведеться.

– фактичний залишок коштів китайського кредиту становить близько $380 млн, а залишок ці ж коштів значаться за ДПЗКУ складає $1,125 млрд. Таким чином, "дірка" або обсяг "відсутніх" коштів кредиту становить близько $750 млн.

Такі невтішні результати аудиту команди Чернявського явно не сподобалися комусь нагорі. І вже через 4 місяці після призначення керівник ДПЗКУ був звільнений. Контракт з ним вирішили не продовжувати. Після зміни уряду в березні 2020 року, відбулася і зміна керівництва Міністерства економіки. Новим керівником міністерства став Ігор Петрашко – багаторічний сподвижник ("права рука") бізнесмена Олега Бахматюка (господар і керівник компаній "Укрлендфармінг" і "Авангардко"). Петрашко відразу ж домігся відставки Саймона Чернявського, а тепер планомірно продовжує зачищати ДПЗКУ від його людей.

На місця звільнених людей з команди Саймона Чернявського тепер призначаються люди з команди Ірини Марченко (ще один менеджер Бахматюка), яка раніше також очолювала ДПЗКУ. Таким чином, відбувається повернення до керівництва тієї команди управлінців, яка фактично є причетною до фінансових махінацій і генерації величезних збитків компанії. А значить попереду країну чекають нові збитки ДПЗКУ, розпродаж майна корпорації та її елеваторів за низькими цінами і оголошення дефолту за китайським кредитом, виплачувати який в підсумку доведеться державі Україна ", – повідомляється у виданні "ВВ".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: