fbpx
Сьогодні
16:55 21 Тра 2020

Які секрети зберігає вишиванка: вчимося розуміти українські орнаменти

21 травня Україна відзначає День вишиванки. З цим символом української культури багато хто знайомий, тому знайомо й те, що вишита сорочка — не просто красивий предмет гардероба, але і спосіб висловити свої думки, наміри та емоції за допомогою вишитих візерунків та поєднання кольорів. Напередодні свята команда Viber вирішила привітати всіх українців з Днем вишиванки не лише запуском стікерпака на українську тематику, але допомогла «перекласти» основні символи та кольори вишиванки в текстову форму.

Вишиванки відрізняються між собою за кольорами ниток, якими вишивають орнамент, і за видами візерунків. Існує 6 основних кольорів у вишивці: білий, чорний, червоний, синій, жовтий та зелений. В орнаментах використовують 3 основних мотиви: рослинний, тваринний і геометричний. Найчастіше між різновидом візерунка і кольором існує зв'язок, тому під час розшифровки варто враховувати й те, й інше. Спробуємо проаналізувати значення даної вишиванки.

день вишиванки

Ми бачимо вишиванку, зроблену білими нитками по білому полотну з геометричним орнаментом у вигляді ромбів. Білий колір асоціюється з чистотою, невинністю і святістю. В давнину вишиванки цього кольору найчастіше носили незаміжні дівчата. Ромбові візерунки пов'язують з плодовитістю людини та землі. Вишивали цю геометричну фігуру для сприяння примноженню роду і добробуту сім'ї. Таку сорочку могла носити молода незаміжня дівчина, яка хоче зустріти свого судженого і побудувати з ним щасливу сім'ю. Уявімо, що до неї наполегливо залицяється хлопець, який їй зовсім не до душі. В такому випадку, вдягнувши таку вишиванку, вона могла йому сказати:

день вишиванки

день вишиванки

Вишиту синіми нитками сорочку особливо часто носять чоловіки, адже синій колір у вишиванці є своєрідним оберегом. Він здатний оберігати від хвороб і приносити душевний спокій. За старих часів синіми нитками вишивали візерунки на сорочках дітей, а також чоловіків, які збираються в похід. На цій вишиванці синіми нитками вишита восьмикутна зірка — Ружа, один з основних елементів в слов'янській культурі. Її ще часто можна зустріти на писанках. Восьмикутна зірка символізує сонце, достаток, розвиток, а також вона є символом возз'єднання чоловічого і жіночого начал. В такому випадку повідомлення може виглядати наступним чином:

день вишиванки

Які секрети зберігає вишиванка: вчимося розуміти українські орнаменти

Вишиванка, зроблена чорними й червоними нитками, знайома кожному. Орнамент, вишитий червоними нитками, уособлює удачу, радість і любов. Цей колір є джерелом позитивної енергії. Чорний же колір несе кілька значень і часто зовсім не сумних. Чорні вишиванки є символом мудрості — їх найчастіше носили люди старшого віку. Чорна нитка у вишивці символізує плодовиту землю. Навіть весільні вишиванки в деяких регіонах оздоблювали орнаментами чорного кольору, щоб побажати молодим багатства і міцного шлюбу. Таку ошатну вишиванку, як зображена на фото, можна припустити, могли одягнути саме на весілля. А якщо таку вишиванку можна було описати словами, вона звучала б так:

день вишиванки

день вишиванки

На цьому зображенні ми бачимо безліч вишитих квітів на жовтому полотні. Жовтий — колір сонця і пшениці. Він символізує достаток, радість і добробут. А от кожна квітка має своє особливе значення. Ромашка — символ ніжності, любові й вірності. Червона мальва — символізує любов до батьківщини й сім'ї. Незабудки символізують таємниці. На чоловічих сорочках квітка вишивалась, щоб хлопець пам'ятав про кохану і зберігав їй вірність на відстані. На фотографії можна побачити, як червоними нитками вишито слово «любов». Швидше за все це плаття носить дівчина, яка з якихось причин перебуває далеко від свого коханого і таким способом хоче сказати йому:

вайбер

день вишиванки

Зелений символізує весну й молодість. Орнамент по центру сорочки схожий на так званий "кривий танець", який асоціюється з водою і гармонійним плином життя. Ми бачимо в цій сорочці молодого хлопця, який поспішає відправитися в подорож зі своїми друзями:

день вишиванки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: