fbpx
Сьогодні
17:18 21 Тра 2020

Через глобальне потепління Антарктида поступово зеленіє: фото

Фото nature.com

На континенті розвивається нова екосистема

Біологи з Кембриджського університету і Британської антарктичної служби протягом 6 років проводили дослідження, вивчаючи водорості, які покривають поверхню Антарктиди. Вчені припускають, що в майбутньому мікроскопічні водорості покриють весь континент через глобальне потепління.

У деяких районах Антарктиди одноклітинні життєві форми настільки щільні, що сніг стає яскраво-зеленого кольору, і їх можна вже побачити з космосу.

Щорічне підвищення температур і рівня забруднення створює сприятливі умови для цвітіння водоростей, даючи при цьому джерело живлення інших видів. А це згодом призведе до утворення абсолютно нової екосистеми на планеті.

Через глобальне потепління Антарктида поступово зеленіє

Фото nature.com

Експерти виявили, що водорості утворили тісні зв'язки з крихітними грибковими спорами і бактеріями.

"Це спільнота може потенційно сформувати нові місця проживання. Це початок нової екосистеми", – розповів Метт Дейві з Кембриджського університету.

Антарктида зеленіє

Фото nature.com

Так, вчені знайшли 1 679 окремих зелених плям, які в сукупності займають площу 1,9 кв. кілометра і викидають близько 479 тонн вуглецю на рік. Це еквівалентно викидам від 875 000 автомобільних поїздок. Хоча в глобальному масштабі цього занадто мало, щоб сильно вплинути на вуглецевий баланс планети.

В основному зелені плями водоростей були відкриті на півночі Антарктиди, де температура зростає екстремально швидко останні кілька років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: