fbpx
Сьогодні
16:37 20 Тра 2020

Плівки Порошенка: Офіс генпрокурора завів справу проти експрезидента

Фото Reuters

Офіс генпрокурора вніс до ЄРДР інформацію за статтею про держзраду і зловживання владою за заявою нардепа України Андрія Деркача, який напередодні оприлюднив аудіоматеріали, що можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка.

"За заявою Деркача внесено відомості до ЄРДР за ч. 1 ст. 111 і ч. 2 ст. 364", про це повідомив "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Офіс генпрокурора.

Частина 1 статті 111 КК України: Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, – карається позбавленням волі на термін від десяти до 15 років.

Частина 2 статті 264 КК України – зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, – карається позбавленням волі на термін від п'яти до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

Нагадаємо, що 19 травня Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка.

За словами Деркача, записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов робив особисто Порошенко.

Перша тема записів, як зазначив депутат, стосується отримання "$1 млрд в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції". Записи, як зазначає Деркач, датовані 2015-2016 роками, в них, зокрема, йдеться про необхідність звільнення на той час генпрокурора Віктора Шокіна, "який тоді розслідував справу Burisma і вийшов на Байдена".

Депутат стверджує, що отриманий $1 млрд був спрямований на отримання військових держзамовлень підприємствами, що мають стосунок до Порошенка.

Друга тема записів, як розповів Деркач, стосується розвалу парламентської коаліції і майбутніх виборів у лютому 2016 року. "Порошенко визнає, що коаліції немає… замість того, щоб виконати вимоги Конституції та оголосити перевибори, Петро Олексійович дотримувався обіцянок, даних особисто Байдену, і блокував відставку Кабміну", – пояснив Деркач.

"Ці розмови чітко показують… Україною керував Байден", – заявив депутат.

Також, за його словами, в аудіозаписах йдеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

Повідомлялося, що на цих записах Порошенко "хвалився" Байдену, що вдвічі підняв ціни на комунальні послуги для українців.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: