fbpx
Сьогодні
09:45 18 Тра 2020

Профільний комітет Ради зробив важливий крок на зустріч гуманності

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи одноголосно підтримав ЗП2802, який дозволить зупинити жорстоку відгодівлю для виробництва фуа-гра, а також посилити вимоги до уникнення жорстокості у сфері забезпечення їжею та водою.

Нагадуємо, фуа-гра – продукт насильницького годування качок та гусей задля збільшення їхньої печінки, виробництво якого є однією з найжорстокіших і хворобливих для тварин практик, а сам «делікатес» містить потенційну небезпеку для людського здоров'я. Вартість робить її доступною лише для обмеженого кола споживачів. Водночас, в багатьох ресторанах та навіть супермаркетах України можна знайти продукт примхи та жорстокості, споживачі якого не завжди навіть знають як він виробляється. 

фуа-гра

Чому заборона фуа-гра – це не забаганки?

Щороку в Україні реєструється близько 300 кримінальних справ за ст. 299 КК України (жорстоке поводження з тваринами). Однак є тисячі тварин з якими поводяться дуже жорстоко, але за це нікого не судять – гуски та качки, які відгодовуються для фуа-гра. 

Який процес насильної відгодівлі для фуа-гра?

Процес примусового годування птахів отримав назву «гаваж». Дана практика вважається неетичною і заборонена в більшості країн Європи через наступні фактори неблагополуччя тварин, описані у дослідженні Кембридзького університету:

  • зріст загальної анатомії тіла, зміна постави, складнощі в ходьбі (лапи можуть бути розвернуті назовні, тому стояти вертикально чи бодай дістатись до води тварини деколи не в силі), кісткова трансформація;
  • травми шиї, гортані, шлунку;
  • респіраторні інфекції, кандидоз, а стрептококи викликають розлади шлунково-кишкового тракту;
  • викид токсинів в організм, з якими печінка впоратись більше не може і тому спричиняє біль і можливу ранню смерть тварини.

Шанс для тварин

24.01.2020 року був зареєстрований законопроєкт 2802 «Про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» щодо удосконалення захисту тварин від жорстокого поводження». Законопроєкт забороняє жорстоке поводження з тваринами під час годування відповідно до норм ЄС (обов'язкова цілодобова наявність свіжої питної води, заборона примусового годування, окрім як з лікувальною чи профілактичною метою, відповідне повноцінне харчування тощо), а також  забороняє виробництво фуа-гра.

фуа-гра

Підтримка

Заборону примусового годування підтримали три міжнародні зоозахисні організації: Anima International, яка визнана однією з 4-ох найефективніших зоозахисних організацій світу, та Gaia – Voice of the Voiceless, міжнародна зоозахисна організація «Hidden-in-Sight», яка діє в Україні та переймається питаннями притягнення до відповідальності осіб, які жорстоко поводяться з тваринами.

Українські зоозахисники також підтримують законопроєкт, серед яких Перший зоозахисний UA, ГО «Відкриті клітки Україна», Всеукраїнська спілка громадських організацій «Асоціація зоозахисних організацій України», до складу якої входить 46 громадських зоозахисних та правозахисних організацій з 20 областей України, ГО «Еко-логіка», ГО «Громадянські слідчі», волонтерського об'єднання «Зоопатруль», ГО «Сіверка», ГО «Міжнародні системи реєстрації»  та інші. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: