fbpx
Сьогодні 05/06/2020 13:45
Фото 14:41 18 Тра 2020

У Львові облаштували перший громадський дощовий садок

У Львові створили перший громадський дощовий садок та озеленили стіну опорядження на перетині вулиць Бандери та Чупринки.

Роботи відбувалися цими вихідними і окрім створення дощового садка включали в себе висадку рослин для вертикального озеленення стіни опорядження неподалік Львівської Політехніки. Такими діями ініціатори – ГО "Плато" – прагнуть адаптувати простір до наслідків кліматичної зміни.

У Львові облаштували перший громадський дощовий садок

У Львові облаштували перший громадський дощовий садок

Цими вихідними громадська організація "Плато" створила у Львові перший дощовий садок і озеленила стіну опорядження на перетині вулиць Бандери та Чупринки. Причиною цьому стало те, що у літній період територія простору внаслідок кліматичної зміни перетворюється у "тепловий острів". Нагрівання бруківки до +42°С, зупинки громадського транспорту – до +44°С, МАФів – до +60°С, стіни з круглими отворами – до +35,4°С сприяють некомфортному перебуванню тут містян і є особливо небезпечними для людей із серцево-легеневими захворюваннями.

"Минулого року ми розпочали осмислювати проблеми цього простору та генерувати ідеї для хоча б часткового покращення ситуації. Серед десятка природоорієнтованих рішень зупинилися на двох – технології дощового садка та вертикальному озелененні стіни опорядження. Їх і вдалося втілити у реальність з використання доступних і відносно недорогих матеріалів. Донедавна захаращений сміттям та вразливий до високих температур простір почне "працювати" не проти, а для людей", – зазначають у ГО "Плато".

У Львові облаштували перший громадський дощовий садок

У Львові облаштували перший громадський дощовий садокУ Львові облаштували перший громадський дощовий садок

Завдяки проведеним роботам було створено систему водовідведення дощової води з сусіднього житлового будинку. Дренажна технологія з послідовно нашарованих щебіню, піску, ґрунту дозволить підживлювати рослинність дощового садка, яка в свою чергу очищатиме воду та зволожуватиме повітря навколо. Також вздовж стіни опорядження було висаджено саджанці дівочого винограду та плющів для її захисту від перегрівання влітку, генерування додаткового затінку і забезпечення більшого зволоження простору. Ці два елементи, безперечно, виконуватимуть й естетичну функцію.

Зазначається, що простір на перетині вулиць Бандери та Чупринки потребує комплексного переосмислення, адже наразі він є майже повністю забрукованим, перебуває у "полоні" кіосків і не має плану розвитку. Активісти завдяки реалізації проекту сподіваються дати поштовх для початку масштабніших позитивних змін у межах цього простору на всій його території.

Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
Завантажити ще
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: