fbpx
Сьогодні
21:07 14 Тра 2020

У "Слузі народу" заявили, що система оподаткування на тютюновому ринку може бути переглянута

Система оподаткування на тютюновому ринку може бути переглянута, оскільки тютюнові компанії використовують умовно легальні механізми мінімізації податку на прибуток в Україні і через це державний і місцеві бюджети недоотримують значні суми податків.

Про це у своєму блозі написав народний депутат від "Слуги народу", заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов, передає РБК-Україна.

"Тютюновий ринок в Україні потребує структурного реформування. Станом на сьогодні ми маємо на ринку картельну змову, ручне управління галуззю і тиск на незалежних операторів, слабкий Антимонопольний комітет і Податкову, яка бачить схеми мінімізації податку на прибуток, але нічого не може (або не хоче) з цим зробити.

До того ж Україна тягне з підвищенням акцизів на електронні сигарети і до сих пір не прийняла закон про протидію схемам forestalling, в результаті чого щорічно недоотримує мільярди гривень податків. Беручи до уваги усталену ділову практику і шкоду, яку куріння завдає здоров'ю нації, ми повинні комплексно переглянути законодавство для цього ринку і встановити такі правила, які в першу чергу будуть служити інтересам держави", –  каже Холодов.

стандартизована упаковка сигарет

Фото accemedin.com

За його словами, проблемою №1 на сигаретному ринку є картельна змова, факт існування якої встановлено Антимонопольним комітетом в минулому році.

Штраф, накладений на тютюнові компанії – 6,5 млрд грн – оскаржений в суді і не виплачений до держбюджету.

"АМКУ встановив, що тютюнові компанії координували цінову і асортиментну політику, а також працювали (і продовжують працювати) виключно через одного оптового дистриб'ютора – компанію "Тедіс Україна". Будь-яка монополізація будь-якого ринку завжди призводить до зловживань і цінових і тарифних маніпуляцій – але чомусь всі ті, хто зазвичай радісно підтримує лібералізацію ринків, мовчать про ринок тютюновий", – написав Холодов.

Нардеп також зазначає, що спроба усунути монополію політичним шляхом – за допомогою переговорів з ринком – успіхом не увінчалася.

"У грудні минулого року Уряд підписав меморандум з виробниками сигарет, яким було погоджено відкриття ринку оптової дистрибуції сигарет і відмова виробників від монопольних схем. Минуло 6 місяців і всі зобов'язання, які на себе брав Президент, виконані, а ось тютюновий картель своєї частини домовленостей не дотримується", – додає Холодов.

стандартизована упаковка сигарет

Серед необхідних оновлень законодавства він називає ліквідацію "умовно законних" схем мінімізації податків оподатковуваного прибутку тютюнових компаній через механізми роялті, виплати відсотків і благодійної допомоги за кордон.

"Окремі тютюнові виробники дозволяють собі прикидатися збитковими, маючи оборот 25 і більше мільярдів гривень на рік. Податківці всі ці схеми прекрасно бачать", – написав Холодов.

Також він зазначив, що проголосований Верховною Радою законопроєкт 1210 вводить концепцію «ділової мети угод», що дозволить проводити ефективний публічний контроль за сплатою податків виробниками сигарет.

"Я готовий погодитися на податок з обороту для тютюнових компаній або іншу структурну реформу, яка дозволить збільшити обсяги надходження податків до державного бюджету", – написав він.

Також законопроєкт 1210 передбачає підвищення ставки акцизного податку на стіки для електронних девайсів – IQOS і Glo з 1 січня 2021 року.

"Зараз пачка звичних сигарет і пачка стіків коштують приблизно однаково, але акцизи на стіки в 5 разів нижчі", – написав Холодов.

Раніше депутатка фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук запропонувала знизити ставку ПДВ з 20% до 7% у вартості товарів і послуг творчої індустрії – музики, кіно, концертів, а також театрів і музеїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: