fbpx
Сьогодні
14:22 14 Тра 2020

Мін’юст хоче розвантажити тюрьми у період пандемії: підготували 2 законопроекти

Міністерство юстиції України підготувало для розгляду у парламенті два законопроєкти для розвантаження тюрем в період пандемії — про амністію і точкове звільнення.

Про це в інтерв'ю hromadske розповів міністр юстиції України Денис Малюська.

За словами міністра, закон про амністію передбачає, що на волю відпустять людей, які не вчиняли насильницьких злочинів.

«Це особи, які мають родичів похилого віку, це колишні учасники АТО, які відбули більше третини покарання», — розповів Малюська.

Другий законопроєкт — більше процесуальний, він має дозволити судам частіше застосовувати покарання у вигляді відстрочки покарання.

«Зараз такі підстави є, їх кілька, де суд може встановити відстрочку і присудити, наприклад, три роки позбавлення волі, але встановити відстрочку. Такі відстрочки ми пропонуємо робити частіше в умовах коронавірусу», — зазначив міністр.

Розвантажити місця несвобод планують для можливості ізоляції хворих і новоприбулих людей в окремих камерах. Загалом, за словами міністра, якщо закони ухвалять, на волі можуть опинитися близько трьох тисяч нині ув'язнених, але не за тяжкі злочини.

Водночас Малюська зазначив, що наразі документи мають пройти усі необхідні етапи розгляду, але, якщо буде екстрена необхідність — розгляд пришвидшать.

Також міністр розповів, що наразі пенітенціарна система працює в особливому режимі у зв'язку з карантином, що дозволяє не допустити вірус в місця несвободи. Однак наразі їм не вистачає засобів захисту, а також через контакти із зовнішнім світом хворіє чимало співробітників.

«Ми створили дільниці Слідчих ізоляторів в тюрмах, там, де люди відбувають покарання після вироків, і вивезли з переповнених СІЗО людей в такі дільниці, створивши вільний резерв камер у великих ізоляторах. Ці резервні камери дозволяють ізолювати будь-кого, хто захворів. У нас вже з'являється вільний резерв для роботи. Ми зорієнтувалися на електронній системі, відеоконференції з судами — це теж великий плюс», — зазначив Малюська.

Він додав, що на вході у слідчий ізолятор запровадили певний бар'єр, щоб туди «не потрапляли коронавірусні хворі, якщо є можливість їх помістити в лікарні, обрати інший запобіжний захід».

«У нас недостатньо індивідуальних засобів захисту. Тому що в нас місячна потреба — це 180 тисяч гривень, таких коштів в нас немає. Ми перефокусували витрати на систему охорони здоров'я, іноді нам допомагають міжнародні партнери», — зазначив міністр юстиції.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: