fbpx
Сьогодні
09:42 14 Тра 2020

Кличко звернувся до Разумкова і фракцій зупинити прийняття законопроектів, через які місцеві бюджети недоотримають гроші

Правління Асоціації міст України 13 травня звернулося до Дмитра Разумкова, керівників депутатських фракцій і груп і всіх народних депутатів зупинити прийняття законопроектів, через які бюджети місцевого самоврядування недоотримають фінансування.

Про це повідомила прес-служба мера Києва Віталія Кличка.

"У Верховній Раді України в 2020 році значно почастішали законодавчі ініціативи щодо зменшення ставок загальнодержавних податків, що зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування; місцевих податків і зборів, встановлення пільг зі сплати цих податків і зборів, збільшення видатків з місцевих бюджетів. Законопроекти народних депутатів не містять фінансово -економічних обґрунтувань, балансування доходів і витрат як державного, так і місцевих бюджетів. І не передбачають компенсацій місцевим бюджетам, чим порушують норми статті 142 Конституції України, статті 103 Бюджетного кодексу України", – заявив глава Асоціації міст України Віталій Кличко.

В Асоціації зазначають, що такі законодавчі ініціативи призведуть до зменшення доходів бюджетів місцевого самоврядування мінімум на 76 млрд грн, а це – четверта частина доходів територіальних громад.

Водночас органи місцевого самоврядування залишаються відповідальними за реалізацію прав громадян на освіту, охорону здоров'я, соціальну допомогу та інші забезпечення систем життєдіяльності населених пунктів, здійснення благоустрою.

У зверненні АМУ зазначається, що пільги зі сплати місцевих податків і зборів встановлені законами України №533-IX і №540-IX і можуть привести до втрат бюджетів місцевого самоврядування не менше 13 млрд грн, а скорочення економічної активності підприємців, викликане карантином, ще до 27 млрд грн.

Також територіальні громади за перші 53 дні карантину профінансували заходів з протидії COVID-19 на 2 млрд грн.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: