fbpx
Сьогодні
21:51 14 Тра 2020

Директор НАБУ подав позов до ЄСПЛ через штраф за відпочинок

Ситник Артем, фото "Обозреватель"

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник подав скаргу до Європейського суду з прав людини на рішення українських судів, які визнали його винним в адміністративному порушенні під час відпочинку в Рівненській області та присудили штраф у розмірі 3 400 гривень.

Про це він сказав в ефірі "Громадське".

"Заяву я подав і вона вже більш як місяць перебуває в ЄСПЛ", – сказав він.

Глава НАБУ нагадав, що пройшов всі інстанції оскарження в Україні і тому подав позов до ЄСПЛ через порушення, які, на його погляд, мали місце при винесенні рішення проти нього в Україні.

Ситник зазначив, що не вважає себе корупціонером і якби вважав себе таким, то подав би у відставку.

Раніше Ситник був визнаний винним в адміністративному правопорушенні, пов'язаному з корупцією. Постанову про штраф для Ситника виніс Сарненський районний суд Рівненської області, а Рівненський апеляційний суду 13 грудня підтвердив відповідне рішення.

Главі НАБУ ставили недекларування елітного відпочинку, який йому оплачували треті особи. Згідно зі свідченнями свідка у справі, за період з 2017 по 2019 рік Ситник відпочивав в мисливському угідді "Поліське-Сарни" Рівненської області п'ять разів. Ситник заявляв, що не визнає провину в адміністративному порушенні.

Він звинувачувався в порушенні встановленого законом обмеження для держслужбовців під час отримання подарунків. Зазначена стаття (ст. 172-5 Кодексу про адмінпорушення) передбачає покарання у вигляді штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією подарунка (1700-3400 гривень).

Ситника внесено до реєстру корупціонерів.

1 травня Ситник заявив, що НАБУ наближається до оголошення підозри Коломойському.

Раніше МВФ попередив Офіс президента про можливі проблеми в разі посягання на незалежність НАБУ.

Підставою для листа від МВФ стали "запропоновані зміни до законодавства, які розширять підстави для звільнення голови НАБУ, включивши до них рішення суду про адміністративне корупційне правопорушення". Роден вважає такі зміни шкідливими для продовження співпраці України з МВФ, оскільки, на думку Фонду, вони підважать незалежність Бюро.

Нагадаємо, Комітет Ради підтримав законопроєкт, який дозволить звільнити голову НАБУ.

Офіс президента зробив заяву щодо роботи НАБУ: "Після приходу до влади команда президента ліквідувала штучно створені обмеження для роботи НАБУ, серед іншого – політичні"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: