fbpx
Сьогодні
11:46 12 Тра 2020

Telegram-бот продає бази даних українців: міністр каже, що це не пов’язано з додатком "Дія"

Фото: З відкритих лжерел

Служба безпеки України розпочала слідчі дії щодо роботи Telegram-бота, який напередодні злив у мережу базу даних українців з 26 млн водійських посвідчень. У Міністерстві цифрової трансформації заперечують, що бот пов'язаний з додатком «Дія».

Про це повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров у Telegram.

«У Telegram запрацював бот, який використовує великі обсяги персональних даних. Одразу активно почали розповсюджуватися фейки, що ця інформація пов'язана з роботою застосунку «Дія». Це неможливо навіть теоретично», –  наголосив Федоров.

Міністр пояснив, що «Дія» не має бази даних і не накопичує таку інформацію. «Кількість інформації, яка доступна у вказаному боті набагато, у десятки, а то й сотні разів, перебільшує ту, з якою працює «Дія».

За його словами, попередній аналіз інформації боту свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в даркнеті. «Ідеться про базу даних ПриватБанку (до націоналізації), а також інших приватних (не державних) баз даних. Наприклад, у боті доступні паролі від «ВКонтакте» та Linkedin», – написав Федоров.

Також він сказав, що Служба безпеки України розпочала відповідні слідчі дії щодо роботи телеграм-боту та доступних в ньому персональних даних.

Раніше в соціальних мережах користувачі почали писати про нібито "зламаний" застосунок "Дія" та витік їхніх персональних даних. Аналогічний пост розмістив на своїй сторінці у Facebook народний депутат Олександр Дубінський, проте пізніше приховав його "до моменту отримання роз'яснень" від Федорова.

Сайт і застосунок "Дія" є єдиним державним веб-порталом електронних послуг, а також ключовим сервісом у проекті "Держава в смартфоні". Вони об'єднують усі послуги, які надає держава громадянам і бізнесу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: