fbpx
Сьогодні
13:56 12 Тра 2020

Нацбанк: "Антиколомойський" закон - додатковий запобіжник повернення ПриватБанку ексвласникам

У Національному банку України повідомили, що ухвалення так званого банківського закону (законопроєкт №2571-д) є лише додатковим запобіжником, який має не дозволити повернення націоналізованого ПриватБанку колишнім власникам.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

‼️Завтра важливий день! Банківський законопроєкт №2571-д нарешті буде розглядатися у сесійній залі парламенту. А…

Posted by Національний банк України on Tuesday, May 12, 2020

«Але враховуйте, що повернення банку Ігорю Коломойському неможливе вже за чинного законодавства (закон «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»). У законі є норма, що попередній власник націоналізованого банку не може ні вимагати повернення банку назад, ні вимагати компенсацію за банк. 2571-д — це лише додатковий запобіжник», — пояснюють там.

У Нацбанку зазначають, що ухвалення цього законопроєкту не збільшує їхніх повноважень щодо ліквідації банків, адже процес виведення банку з ринку майже не змінюється. Також у Нацбанку зазначають, що повернення збанкрутілих банків на ринок, як і повернення націоналізованих — колишнім власникам, заборонене й чинним законодавством, тому його ухвалення не порушує конституційних прав власників збанкрутілих банків.

«Вже чинне законодавство забороняє зупиняти ліквідацію банків. Навіть за рішенням суду. Є виключний перелік підстав для завершення ліквідації банку, в якому немає пункту щодо рішення суду. Тому ми нічого не змінюємо у поточному законодавстві про виведення банку. Новий закон лише підтверджує діючі норми, що ліквідацію банку не можна зупинити за рішенням суду», — додають у Нацбанку.

13 травня Верховна Рада планує зібратися на позачергове засідання, під час якого мають розглянути у другому читанні так званий «антиколомойський» закон.

Фінансовий комітет Ради у п'ятницю, 8 травня, розглянув уточнену порівняльну таблицю до банківського законопроєкту- останній крок перед голосування закону про банки. 27 квітня профільний комітет Верховної Ради рекомендував ухвалити банківський закон у другому читанні.

Лідер партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко впевнений, що на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради ухвалять законопроєкт про банки.

Головною умовою МВФ для отримання Україною траншу є ухвалення законопроєкту про ринок землі та банківський законопроект, який ще називають "антиколомойським", бо його основне завдання — не допустити повернення ПриватБанку колишнім акціонерам.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: