fbpx
Сьогодні
14:55 11 Тра 2020

У КВУ назвали спекуляції нардепів на тему коронавірусу: які законодавчі ініціативи подавали

Громадська організація «Комітет виборців України» назвала спекуляції народних депутатів на тему коронавірусу — йдеться про законодавчі ініціативи, запропоновані парламентарями.

Так, за підрахунками КВУ, з моменту введення карантину депутати зареєструвати 55 законопроєктів, направлених на боротьбу із коронавірусною хворобою COVID-19. З них 21 проєкт закону передбачав економічну підтримку певних груп населення (підприємців, пенсіонерів, безробітних тощо).

В громадській організації переконують, що половину з них (10 із 21) подали без жодного фінансово-економічного обґрунтування.

«У Пояснювальній записці до кожного з них вказано, що «законопроєкт не потребує видатків із Державного бюджету України», хоч на практиці вимагає коштів на реалізацію. Ще частина депутатів формально заповнили відповідну графу, однак не вказали в ній жодних конкретних цифр чи розрахунків», — зазначають у КВУ.

Серед прикладів законодавчих спекуляцій на темі коронавірусу:

  1. законопроєкт №3306-1. Пропонують у зв'язку з карантином запровадити одноразову грошову допомогу для непрацездатних осіб. Вказано, що проєкт не потребує додаткових витрат Державного бюджету України.
  2. законопроєкт №3306. Пропонують виплатити одноразову доплату певним категоріям пенсіонерів у зв'язку з карантином. Ініціатори зазначили, що фінансові розрахунки має здійснити Кабінет міністрів.
  3. законопроєкт №3329. Передбачено звільнення від оподаткування доходів медичних працівників. Вказано, що проєкт не потребує додаткових витрат Держбюджету
  4. законопроєкт №3293. Пропонують звільнити до 1 липня 2020 року від сплати податків і зборів платників податків, діяльність яких призупинили на період карантину. Також нібито не потребує додаткових витрат Держбюджету.

«Тема коронавірусу прямо позначилася на законодавчій роботі парламенту. Фактично кожна фракція запропонувала своє бачення боротьби з пандемією. Однак також було зареєстровано значну кількість авторських законопроєктів, які переважно базувалися не на фінансових розрахунках, а не бажаннях народних депутатів. В результаті законопроєкти виглядали не як готові до реалізації документи, а як посібники із побажань політиків», — вказують у Комітеті виборців.

Наагадаємо, що Верховна Рада збереться 13 травня, щоб розглянути 26 законопроєктів, серед них і "антиколомойський".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: