fbpx
Сьогодні
15:54 10 Тра 2020

Зеленський надав звання "Мати-героїня" майже 680 українським жінкам, найбільше – на Волині

Президент Володимир Зеленський у День матері 10 травня надав 678 українкам звання «Мати-героїня».

Про це повідомляє пресслужба Глави держави.

«Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про присвоєння почесного звання «Мати-героїня». За материнську самовідданість, зразкове виховання дітей та забезпечення умов для їхнього всебічного розвитку відзначено 678 українських жінок», — йдеться у повідомленні.

Почесне звання отримали матері, які виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей.

Серед нагороджених — 31 мешканка Вінницької області, 108 — Волинської, 12 — Дніпропетровської, 17 — Донецької, 26 — Житомирської, 49 — Закарпатської, 14 — Запорізької, 39 — Івано-Франківської, 16 — Київської та 20 – міста Києва.

Званням «Мати-героїня» відзначили також 9 мешканок Кіровоградської області, 2 — Луганської, 58 — Львівської, 16 — Миколаївської, 34 — Одеської, 8 — Полтавської, 74 — Рівненської, 7 — Сумської, 15 — Тернопільської, 15 — Харківської, 3 — Херсонської, 20 — Хмельницької, 18 — Черкаської, 53 — Чернівецької та 14 — Чернігівської.

Довідка. «Мати-героїня» — державна нагорода України — почесне звання України, що надається президентом України жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених дітей. Жінки відзначаються за вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття ними освіти, розвитку творчих здібностей дітей, формування високих духовних і моральних якостей.

Щорічно у другу неділю травня в багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні, відзначають День матері.

Вперше свято було встановлене Конгресом США 8 травня 1914 року. Проте ідея створення свята виникла ще у 1872 році. Тоді пацифістка Джулія Ворд намагалася впровадити день, який символічно об'єднував би всіх матерів у боротьбі за мир.

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади у 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові, який тоді перебував під владою Польщі. У 1939 свято заборонила радянська влада. Тільки у 1990 році традиція відзначати День матері повернулася в Україну.

У нашій країні День матері був встановлений згідно з Указом президента від 10 травня 1999 року і відзначається щорічно, починаючи з 2000 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: