Новини

Степанов розкритикував роботу попередниць Супрун та Скалецької

Україна повинна мати стандарти надання медичної допомоги, підлаштовані під власні реалії, а не запозичені в інших країн.

Про це в інтерв'ю ТСН заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, розкритикувавши роботу своїх попередниць Уляни Супрун та Зоряни Скалецької за перекладними міжнародними протоколами та національними стандартами.

"Я дуже поважаю свою країну і надто люблю її, щоб користуватися якимись національними протоколами і стандартами, а не українськими. У нас будуть українські стандарти надання медичної допомоги, і в нас будуть українські клінічні рекомендації, протоколи, назва вже не важлива. Це саме те, за чим ми будемо лікуватися, і які будуть використовувати українські лікарі", – зазначив міністр.

Він пояснив, що такі протоколи – стандарти лікування певних хвороб залежно від їх перебігу – складаються за прикладом найбільш просунутих у галузі медицини країн. Найефективніші з них адаптуються до українських реалій для того, щоб вітчизняні лікарі могли ефективно ними користуватися. Зокрема, вже є такий стандарт лікування коронавірусної хвороби COVID-19, і має бути для кожної.

За словами Степанова, коли МОЗ очолювали його попередниці Супрун та Скалецька, більшість протоколів, підлаштованих під українські реалії, були скасовані, а натомість почали використовуватися фінські.

"Так, це повинно бути для кожної хвороби. Наразі в нас є 120 оновлених, актуалізованих українських протоколів. Немає 2500. Щоб ми з вами уявляли, що в нас відбувається – вони були просто скасовані. Деякі стандарти були, наприклад, фінськими. Мені не зрозуміло, чому фінські," – зазначив міністр.

"Але хтось узяв фінські, переклав і сказав: "Ми тепер будемо за ними лікуватися". Чому ми повинні за ними лікуватися, якщо вони не адаптовані під українські реалії? Річ у тім, що цими протоколами займалися не лікарі. Цим займалися люди, які чомусь вирішили, що вони багато читали Google і тепер можуть це робити", – обурився Степанов.

Також Степанов заявив, що закриття тубдиспансерів – це плюс 20% хворих на туберкульоз через рік.

Свіжі дописи

  • Новини

У квітні Україна експортувала понад 13 млн тонн товарів. Це більше, ніж в останній довоєнний місяць, – Шмигаль

Одним із головних елементів нашої економічної стійкості залишається аграрний сектор, наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

На Хмельниччині Зеленський провів нараду щодо ситуації в регіоні та представив нового начальника ОВА

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової та соціально-економічної ситуації у Хмельницькій області. Про… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Практику охорони гуцульского орнаменту додали до переліку нематеріальної культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики України додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Італія планує передати Україні систему ППО в новому пакеті військової допомоги, – ЗМІ

Італія планує оголосити про девʼятий пакет військової допомоги для України до саміту «Великої сімки», який… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Сервіс оренди електросамокатів від Bolt було запущено в Житомирі та Черкасах

Електросамокати Bolt з’явилися на вулицях ще двох українських  міст -  Житомир та Черкаси, що показує… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Прогноз погоди на вихідні 4–5 травня: з денним теплом і нічними заморозками

За даними Sinoptik.ua, погода у вихідні буде хмарною із проясненнями, проте дощі пройдуть лише в… Читати більше

Friday May 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.