fbpx
Сьогодні
11:31 10 Тра 2020

Частка відновлюваної енергетики на ринку зросла до 8%: на них припадає 26% грошових розрахунків

Частка електростанцій, що працюють на відновлювальних джерелах енергії, у загальній енергосистемі України сягнула 8%. На розрахунки з цими електростанціями витрачають понад чверть усіх грошей в енергосистемі України.

Про це повідомив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Коваленко під час онлайн-брифінгу, передає «УНІАН».

«На сьогодні у загальному балансі електроенергія з відновлювальних джерел становить близько 8%, а обіг грошей становить — близько 26%. При загальному тарифі 1,30 грн за кВт-год дефіцит грошей для «зеленої енергетики» буде 31 млрд 400 млн грн», — повідомив він.

Така ситуація може призвести до того, що в окремі дні всю електрику, яку споживатимуть в Україні, будуть виробляти «зелені» електростанції. Відтак, доведеться зупиняти атомні та теплові електростанції.

Зростання частки «зеленої» енергетики зі збереженням чинної моделі розрахунків за «зеленим» тарифом створює дисбаланси на енергоринку. Держава наразі вже не має достатньо коштів для того, аби у повній мірі розрахуватися за своїми зобов'язаннями перед інвесторами, що збудували сонячні та вітрові електростанції.

Тому напередодні в уряді затвердили оновлений енергобаланс, у якому передбачили менші обсяги виробництва атомної енергії на користь «зеленої». Також у Міненерго запропонували заборонити введення в експлуатацію нових сонячних та вітрових електростанцій.

Зазначимо, що енергія, яку виробляють в Україні «зелені» електростанції (вітрові та сонячні електростанції) продається за «зеленим» тарифом, який в Україні один з найвищих у Європі. Напередодні в уряді запропонували інвесторам добровільно погодитися на зниження цього тарифу.

Довідка. Зелені тарифи — це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних та вітроелектростанцій кошти за їхню електроенергію Такі тарифи є вищими за ринкову вартість електрики для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: