fbpx
Сьогодні
08:46 09 Тра 2020

Сьогодні в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – державне свято та вихідний день в Україні, який офіційно відзначають 9 травня, починаючи із 2016 року.

Прийшло на заміну радянському святу "День Перемоги", яке відзначали в СРСР з 1965 року, а потім в Україні до 2015 року включно.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлено як державне свято внаслідок ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України закону "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" у межах голосування за пакет законів про декомунізацію.

У Другій світовій війні загинули понад 8 мільйонів українців. Про це у відеозверненні заявив президент України Володимир Зеленський.

Як наголосив Зеленський, неможливо повною мірою усвідомити число жертв Другої світової війни.

"За 6 років війни загинуло більше ніж 8 млн українців, у Другій світовій загинув кожен п'ятий українець. І я не знаю, чи взагалі можливо повною мірою усвідомити ці цифри", – наголосив глава держави.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті та примирення 8 травня, є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів Другої світової війни.

Питання можливого скасування вихідного на День перемоги 9 травня потрібно обговорити з громадянами, вважає директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, пише "Громадське".

За його словами, до цього питання треба підійти з наукової точки зору. "Провести опитування, запитати громадян, порадитися з експертами. Я не бачу жодної необхідності прив'язувати вихідний до 9-го. Можна зробити 8-го, можна скасувати. З точки зору національної пам'яті, це питання другорядне", – зазначив Дробович.

Також він ввадає, що в цьому питанні важливий "принцип інформованої згоди". "Якщо щось хочуть зробити з тобою, з твоїм тілом, з твоїм майбутнім, тебе повинні повідомити і запропонувати вибір. Роль УІНП поінформувати громадян, зробити максимально доступним те, що було викривлено, спотворено, оббріхано раніше, і запропонувати визначатися", – додав глава Інституту.

Кабмін вирішив, що в цьому році в Україні не буде масових заходів, присвячених до Дня пам'яті та примирення, а також до 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: