fbpx
Сьогодні
18:41 08 Тра 2020

Як суспільство зараз ставиться до 8 і 9 травня: коментує голова Українського інституту національної пам'яті

Сьогодні Україна має відзначати обидві дати: 8 та 9 травня. Так вважає переважна більшість опитуваних Фондом "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва". Тим не менше, більше 30% вважає, що треба святкувати лише 9 травня як День перемоги над нацизмом, а більше 14% виступають за святкування Дня пам'яті та примирення. Період переосмислення історичних дат 8 та 9 травня почався з 2014 року та триває й зараз. 

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович зазначив, що результати опитування, здійсненого Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва говорять про те, що гасло "Пам'ятаємо, перемагаємо", яке було затверджено цього року, цілком відповідає суспільним очікуванням, і сподівається, що воно і надалі залишатиметься таким. Про це він заявив на круглому столі, проведеному фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

"Ми бачимо, який сенс надається суспільством перемозі, адже він актуалізується агресивною російською пропагандистською машиною, але разом з тим українці зробили великий внесок у перемогу над нацизмом. Цей топос не може суспільство забути, тому опитування цілком прогнозоване. Разом з тим ми інкорпоруємо європейську модель пам'ятування, відображеням якого слугує запровадження 8 травня як Дня пам'яті та примирення. Це свідчить про те, що Україна знаходить свою мову комеморації (цілеспрямований процес збереження пам'яті про значущі для нації події, – Ред.), свій власний погляд та власне бачення в культурі пам'ятання. Ми бачимо, що українська візія включає обидва ці компоненти. Більшість істориків наголошує на тому, що ми не можемо відмовитись від святкування перемоги, проте це не має бути "звенящая пустота" як в Росії. Це має бути чесне визнання внеску України та пам'ятання, перш за все тому, що вона мала стільки жаху та наслідків, що ми не можемо про неї забувати", — каже Антон Дробович.

Додає, що Україна повинна напрацювати свої культурні продукти, інакше це місце буде зайняте. А той факт в опитуванні, що близько 20 відсотків українців не можуть сказати, 8 чи 9 травня для них релевантне, вказує на те, що Інституту національної пам'яті є над чим працювати, а також історикам, науковцям та громадському сектору. 

"Мене вразив той факт, що коли йдеться про факт перемоги 9 травня, то його готові святкувати на Західній України великий відсоток людей. Це руйнує стереотип того, що на Західній Україні всі адепти європейського погляду на ці події. Нещодавно я мав гострі дискусії з деякими представниками партії "Слуга народу", які доводили, що виборці та прихильники партії — це представники ностальгічної моделі та сприймають радянські культурні підходи до популяризації. Це опитування повністю руйнує цей стереотип та міф", — підсумував Дробович.

Читайте також: Якою має бути пам'ять про Другу світову війну? Все про зміни у ставленні до 8 і 9 травня

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: