fbpx
Сьогодні
11:50 08 Тра 2020

Правильний перерахунок тарифів на медпослуги завершиться до кінця року, - глава комітету

Коректний перерахунок тарифів на медичні послуги завершиться до 2021 року.

Про це сказав глава парламентського комітету здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Думаю, розрахунок пакетів по реальній вартості завершиться до кінця року. І з 2021 року система повинна повноцінно запрацювати", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Радуцький зазначив, що протягом 10 днів будуть переглянуті тарифи на пакети по COVID-19, екстреної медичної допомоги, інфаркту та інсульту.

"Вони більш-менш готові. Наступні пакети теж будуть робити швидко. Зараз це зробити простіше, тому, що у НСЗУ вже є досвід, як це робити", – сказав він.

Заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова сказала сьогодні на брифінгу: "Швидше за все тарифи встановлювали (раніше), виходячи не з реальної потреби медицини, а з доведеної суми коштів.

Я не знаю, хто може повірити в те, що амбулаторна діагностика на вторинному й третинної рівні – це спеціалізована та високоспеціалізована допомога, за одну послугу коштує 49 гривень. Це питання діагностики, туди входить електрокардіограма, рентген, УЗД тощо. Невже хтось може сказати, що ця вартість складає 49 грн", – каже вона.

Також вона додала, що інші пакети, наприклад, хірургічні та терапевтичні, робились узагальнено.

"Там є одна цифра, одна вартість, яка є ідентичної й для простих операцій, наприклад, апендектомії, так і для складніших втручань", – каже Шаталова.

Вона стверджує, що важливо розробити такі тарифи, які б включали конкурентну та ринкову зарплату лікарів, а також забезпечували обладнання та витратні матеріали й додає, що наразі МОЗ опрацьовує механізми справедливого фінансування галузі у 2021 році.

Нагадаємо, що основна мета реформи – це зробити так, щоб "гроші ходили за пацієнтом".

І саме цей принцип визначає успішність лікарні. Більше пацієнтів – більше грошей, в тому числі на обладнання та витратні матеріали.

Епідемія COVID-19 показала неефективність системи фінансування інфекційних лікарень за принципом "гроші йдуть за пацієнтом", що було передбачено медичною реформою, сказав Ляшко.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов також заявив, що медична реформа, започаткована командою Уляни Супрун, "не адаптована до українських реалій".

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: