fbpx
Сьогодні
09:42 07 Тра 2020

Трамп наклав вето на резолюцію, яка забороняла йому застосовувати сили проти Ірану

Фото Reuters

Президент США Дональд Трамп наклав вето на резолюцію Конгресу, яка забороняла йому застосування військової сили проти Ірану, повідомляє Білий дім.

"Це була дуже образлива резолюція. Її створили демократи у межах власної стратегії, яка полягала в тому, щоб посіяти розбрат серед республіканців і спробувати завдяки цьому виграти вибори 3 листопада. Ті деякі республіканці, які підтримали резолюцію, якраз підіграли демократам", – йдеться в заяві Трампа.

Крім того, він вважає, що автори резолюції не розібралися в ситуації. Зокрема, президент запевнив, що США і так не застосовують силу проти Ірану, а ліквідація командувача іранського спецпідрозділу "Кудс" Касема Сулеймані під час американської спецоперації кілька місяців тому в Іраку була абсолютно законною. Зокрема, вона була дозволена резолюцією про застосування військової сили в Іраку від 2002 року.

"Крім того, ця резолюція (на яку Трамп наклав вето) сильно відмежувала б можливості президента в тому, що стосується захисту США, їх союзників і партнерів. Резолюція передбачала, що президент має законне право застосовувати військову силу тільки для захисту проти неминучої атаки. Це було б абсолютно неприпустимим", – підкреслює американський президент.

Він пояснив, що в світі – чимало загроз для США, причому з часом ці загрози видозмінюються. "У конституції зазначено, що у президента повинна бути можливість діяти на випередження і робити швидкі і рішучі дії у відповідь. Саме це я і зробив (у випадку з Сулеймані)".

Взимку 2020 роки після усунення Сулеймані в конгресі США вирішили спробувати обмежити повноваження Трампа стосовно військових дій проти Ірану. Конгресмени вважали, що без такого обмеження Трамп може розв'язати війну. У США президент не може вести війну без схвалення Конгресу. Однак він має право без узгодження з законодавчою владою проводити обмежені за масштабами і за часом операції за кордоном.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: