fbpx
Сьогодні
16:52 07 Тра 2020

Кравчук розповіла, як "Слуга народу" планує контролювати ефективність роботи міністрів

Депутати фракції "Слуга народу" підготували проєкт закону "Про інтерпеляцію", який дозволить парламенту оцінювати міністрів на відповідність посаді та ініціювати їхню відставку.

Про це повідомила заступник голови депутатської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Ефективність роботи міністрів треба контролювати. Стаття 85 Конституції покладає цю функцію на Верховну Раду.

Втім, у нас відсутні законодавчі положення, які б конкретизували таке конституційне право парламенту. Виняток – хіба що закон "Про статус народного депутата України", що дає нардепам право звертатися до Кабміну із депутатськими запитами. Але цього недостатньо для ефективного контролю.

Вихід – процедура інтерпеляції. Цей маловідомий українцям термін якраз і означає право парламенту порушити питання про відповідальність того чи іншого міністра… Ми вже підготували проєкт закону "Про інтерпеляцію". Дяка Ользі Совгирі та Галині Третьяковій.

Ініціювати процедуру зможе певний комітет або 45 народних депутатів. Далі питання розглядається в профільному комітеті, а коли він дає висновок – виноситься на пленарне засідання.

Якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, прем'єр-міністр протягом 15 днів зобов'язаний внести подання про його звільнення. В разі, якщо прем'єр цього не робить, питання включається до порядку денного парламенту без голосування, і парламент сам ухвалює рішення про звільнення міністра.

Щодо міністрів оборони і закордонних справ – Рада рекомендує президенту звільнити їх, якщо дає негативну оцінку за результатами інтерпеляції", – пояснила Кравчук.

Кравчук наголосила, що Верховна Рада не може звільнити міністрів одразу з визнанням їхньої роботи незадовільною, бо усунення з цього процесу прем'єра призведе до порушення балансу між парламентом і урядом та буде порушенням Конституції, адже Україна є парламентсько-президентською республікою.

Вона зазначила, що інтерпеляція використовується у багатьох європейських державах із парламентською або змішаною формами правління. Наприклад, вона популярна у Польщі: у порядок денний Сейму входить пункт "інтерпеляції і питання по поточних справах".

Кравчук підписала український законопроєкт "Про інтерпеляцію".

За її словами, його зареєструють у Верховній Раді найближчим часом.

Довгоочікуваний законопроект про посилення парламентського контролю) Ви знаєте, що таке інтерпеляція? Я поясню, бо це…

Posted by Yevheniya Kravchuk on Thursday, May 7, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: