fbpx
Сьогодні
16:14 07 Тра 2020

Гончарук розповів про економічні помилки уряду

Фото "УП"

Колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук розповів, про що мовчить новий уряд.

Про це він написав у телеграм.

"Уряд звітує про послаблення карантину з 11 травня, але мовчить про катастрофічні наслідки бездіяльності для підтримки малого та середнього бізнесу в цей період.

Беззаперечно, карантин та запобіжні заходи були й залишаються необхідними для уникнення найгіршого сценарію поширення коронавірусної хвороби в Україні. Немає нічого важливішого за здоров'я та безпеку громадян.

Паніка — головний ворог економіки. За два місяці не було вжито ефективних заходів для того, щоб у цих надскладних для економіки умовах підтримати малий та середній бізнес. По підприємцях карантин ударив чи не найсильніше, а це робочі місця та податки, на яких тримається економіка держави", – наголошує Гончарук.

Він нагадав, що вчора підприємці знову вийшли під Кабмін, аби бути почутими. Представники бізнесу звертаються до влади з вимогою перейти від тотальних заборон до роботи з дотриманням заходів безпеки.

"Сьогодні уряд не має права лишатись осторонь. У той час, коли малий та середній бізнес втрачають останнє, великі гравці продовжують працювати, заробляти й укріплювати свої і без того впевнені позиції. Дивують подвійні стандарти влади. Правила гри у кризові моменти мають бути чесними для всіх.

Майже всі європейські країни з самого початку запровадили програми підтримки для МСБ у вигляді прямих виплат бізнесу та компенсації зарплати, щоб зберегти платоспроможність та стимулювати попит. Обсяги антикризових пакетів складають від 5% до 20% ВВП.

Заходи для мінімізації кризи мають бути реалізовані і в Україні. Податкова реформа, скасування ЄСВ та лібералізація ринку праці, підтримка малого та середнього бізнесу від держави у вигляді кредитних канікул, компенсації відсотків за кредитами, прямих виплат бізнесу та компенсації зарплати. Не можна забувати про створення дієвої процедури банкрутства (адже, попри зрушення в цьому напрямку, банкрутство і сьогодні є більше «похороном», ніж вирішенням проблеми бізнесу).

Проте Уряд України продовжує ігнорувати ситуацію, залишаючи громадян сам на сам з існуючими проблемами.

Карантин рано чи пізно закінчиться. А виправляти помилки доведеться ще довго", – резюмує він.

Раніше Гончарук розповів про своє майбутнє в політиці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: