fbpx
Сьогодні
15:32 07 Тра 2020

Глава ОП пояснив, за яких умов відбудуться вибори в ОРДЛО

Для місцевих виборів на окупованій частині Донбасу Україна має повернути контроль над східним кордоном і отримати підтвердження Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ про можливість проведення там демократичних виборів.

Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак на зустрічі з журналістами за участі представників Тристоронньої контактної групи, що працює у Мінську.

"Наша позиція базується на нормах Копенгагенської конвенції, яка лежить в основі законодавства про вибори практично всіх цивілізованих країн. У ній чітко прописано, що вибори не можуть проходити, якщо державний кордон не перебуває під контролем держави, де проходять вибори.

Я думаю, що ми прийдемо до цього питання на обговоренні в одній із підгруп (ТКГ). Для нас це одне з дуже важливих питань. Я думаю, що це буде в процесі переговорів (вирішуватися)".

На запитання, чи можуть вибори в ОРДЛО відбутися у жовтні цього року, Єрмак відповів таким чином: "За нашим законодавством, підготовка до виборів має розпочатися за 60 днів, – до цього строку повинно бути зрозуміло, що розпочалися якісь процеси, які дадуть можливість ОБСЄ зафіксувати, що ця територія може проводити відкриті демократичні вибори".

До 3 жовтня, за законом, має розпочатися кампанія з місцевих виборів, але до цього БДІПЛ ОБСЄ (Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі) має дати свою оцінку.

Єрмак: На наступних засіданнях ТКГ будуть присутні переселенці з Донбасу.

Голова ОП Єрмак: Україна збереже в складі ТКГ представників влади незалежно від позиції Росії.

Єрмак про ситуацію з Донбасом: План "Б" озвучимо, коли зрозуміємо, що план "А" не працює.

У Держдепі США наполягають, що вибори на Донбасі можуть відбутися лише після виведення російських військ.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський затвердив новий склад делегації України для участі в ТКГ щодо мирного врегулювання ситуації в ОРДЛО.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: