fbpx
Сьогодні
13:41 06 Тра 2020

Криза енергетики: уряд очікує, що інвестори погодяться знизити "зелений тариф" для альтернативної енертетики

Міністерство енергетики та захисту довкілля України завершує роботу над меморандумом про взаєморозуміння з інвесторами, які збудували сонячні та вітрові електростанції в Україні. Там очікують, що інвестори погодяться добровільно відмовитися продавати електрику за одним з найвищих у Європі тарифів.

Про це повідомляють у пресслужбі Міненерго.

У меморандумі з інвесторами закріплять добровільне зниження «зеленого» тарифу, а його підписання має сприяти розв'язанню кризи в енергосистемі України.

«Це необхідно для того, щоб без арбітражів зафіксувати ті показники, про які ми домовимося, вирішити ключові проблеми у сфері відновлюваної енергетики та зберегти при цьому імідж інвестиційно-привабливої країни», — повідомила виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець.

Виробництво ж, зокрема «зеленими» електростанціями, зростає. При цьому держава зобов'язалася викуповувати вироблену ними енергію, а уразі, якщо не зробить цього, то компенсовувати кожен кіловат за «зеленим» тарифом.

«Ми маємо справу з найбільшою кризою в енергетичній галузі за всю новітню історію української енергетики. У нас повна економічна, фізична та паливна розбалансованість галузі. У ситуації, що склалася, на жаль, немає простих рішень», — повідомила Буславець.

У Міненерго зазначають, що наразі споживання електрики в Україні впало через падіння промисловості, теплу зиму та карантин.

Разом з цим, в Україні продовжують встановлювати «зелені» електростанції, електрику яких держава зобов'язана викуповувати за підвищеними тарифами. Так, за підрахунками Міненерго, лише за останні 6 місяців таких електростанцій встановили на загальну потужність 2,4 гігавата, а від початку 2019 року потужність «зеленої» енергетики України зросла у 3,7 раза.

Балансувати перепади у споживанні, які виникають протягом доби, держава навпаки не може, бо балансуючих потужностей стало менше. Через безсніжну зиму та суху весну рівень води у річках рекордно впав, а потужність гідроелектростанцій знизилася до найнижчого показника в історії — 4 303 мільйонів кіловат-годин.

Негативно на енергетичну ситуацію вплинув й імпорт електроенергії з Білорусі та Росії. Як наслідок, у державі існує надлишок потужностей з виробництва електроенергії, брак потужностей із балансування енергосистеми, всі електростанції наразі працюють у збиток.

У Міненерго пояснили, чому зменшують виробництво атомної енергії.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: