fbpx
Сьогодні
17:10 06 Тра 2020

97 нардепів звернулися до Шмигаля з проханням запобігти зниженню частки електроенергії АЕС: аргументи

Група народних депутатів звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням вжити заходів щодо недопущення зниження частки електроенергії АЕС у структурі генерації і, відповідно, переглянути прогнозний баланс об'єднаної електроенергетичної системи країни.

Відповідний текст звернення, є у розпорядженні "Інтерфакс-Україна".

Серед інших документ підписали: голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, голова парламентського енергетичного комітету Андрій Герус, його заступник Олег Семінський, член енергокомітету Андрій Жупанин, Олександр Дубінський, Жан Беленюк (усі – депутати партії "Слуга народу"). Загалом звернення підписали 97 народних депутатів.

У своєму листі до глави уряду вони зазначають, що ринок е/е оперативно реагує на зміну структури енергетичного балансу, зокрема зростання частки ТЕС на тлі обмежень АЕС.

"Середньозважена ціна е/е, яку було реалізовано на ринку "на добу вперед" (у травні, але період не уточнюється – ред.), зросла на 13% порівняно з квітнем 2020 року, що збільшило фінансове навантаження на внутрішнього виробника, підприємства житлово-комунальної сфери і державний сектор економіки", – зазначено в повідомленні.

У зв'язку зі зниженням частки атомної е/е в структурі генерації зростання кінцевої вартості ресурсу продовжиться і надалі, вважають депутати. Крім того, на їхню думку, обмеження АЕС сприятимуть зростанню ризику віялових відключень.

Нардепи просять запобігти зниженню частки АЕС у структурі виробництва, а також надати ініціаторам листа копії документів, що містять розрахунки, техніко-економічні обґрунтування і прогнози, на підставі яких наприкінці квітня 2020 року здійснювався перегляд прогнозного балансу.

Екснардеп та член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко у своєму Telegram-каналі відмічає, що звернення щодо АЕС об'єднало полярні групи монобільшості. Також Лешенко наголошує, що це може свідчити про зростання напруги між Радою та урядом.

"Наші інсайдери кажуть, що такий перекіс на користь Ахметова викликає серед депутатів наростаючий негатив щодо уряду", – пише екснардеп.

Читайте також: "Без атомної енергетики в України немає майбутнього". Інтерв'ю з гендиректором першої приватної компанії, яка видобуває уран

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: