fbpx
Сьогодні
19:24 05 Тра 2020

Зеленський провів телефонну розмову з президентом ЄБРР: про що домовились

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом ЄБРР сером Сумою Чакрабарті. Сторони обговорили ситуацію з поширенням пандемії коронавірусу.

Глава держави розповів про заходи, яких вживає Україна для запобігання поширенню COVID-19, передає Офіс Президента.

Крім карантинних заходів, Президент України зосередився на програмах соціальної допомоги та підтримки бізнесу.

«Ми розуміємо, що малий і мікробізнес страждають найбільше, а це – наша економіка. І Офіс Президента, і уряд, і парламент – усі ми злагоджено працюємо, щоб розробити програми підтримки наших підприємців. У зв'язку з цим пропоную ЄБРР розглянути шляхи підтримки дій уряду для запуску програми масштабного фінансування малого та середнього бізнесу, а також надання гарантій за такими кредитами», – зазначив Володимир Зеленський.

Сторони окремо зупинилися на обговоренні інфраструктурного проекту, який допоміг би створити чимало робочих місць. Глава держави нагадав, що торік Україна стала другою найбільшою країною операцій ЄБРР за обсягами фінансування та посіла перше місце за кількістю проектів – 51. Обсяг річних зобов'язань сягнув понад 1 млрд євро. Також у 2019 році Україна мала рекордну вибірку коштів у обсязі 950 млн євро.

Сума Чакрабарті привітав процес реформування в Україні, який триває попри епідемію COVID-19, особливо відзначивши ефективний закон про концесію та голосування за закон про відкриття ринку землі. Володимир Зеленський наголосив, що Україна продовжить реформування.

«Для України реформування вкрай важливе. Насамперед для збереження нашої економіки, а, по-друге, ми продовжуємо співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Парламент уже проголосував історичну земельну реформу, а днями підтримав прискорену процедуру розгляду законопроекту про вдосконалення банківського регулювання. Його ухвалення у другому читанні відкриває Україні шлях до укладання нової, більшої програми співробітництва з МВФ», – поінформував Президент України.

Глава держави привітав перший пакет заходів ЄБРР щодо реагування на кризу на 1 млрд євро, затверджений у березні цього року, – «Пакет солідарності» і висловив сподівання на затвердження «Пакету солідарності 2.0» зі збільшенням до 4 млрд євро та розширення критичної інфраструктури через Програму підтримки життєдіяльності інфраструктури.

Також Президент України висловив надію на затвердження ЄБРР у липні кредиту Укравтодору у розмірі 450 млн євро на новий проект, що передбачає подальшу реконструкцію дороги М05 Київ – Одеса аж до Одеси, будівництво північної об'їзної дороги Львова. Разом з додатковими 450 млн євро від Європейського інвестиційного банку це дасть змогу швидко розпочати ці два важливі логістичні проекти.

«Попри кризу інвестиції в інфраструктуру, зокрема будівництво доріг, залишаються для нас одним з найбільших пріоритетів. Цього року в бюджеті передбачено рекордні кошти для будівництва доріг, а також додаткові запозичення під державні гарантії», – наголосив Володимир Зеленський.

Він також висловив Банку подяку за готовність підтримати розвиток муніципальних проектів у нашій державі та підписання Меморандуму між ЄБРР та урядом України на Маріупольському інвестиційному форумі в жовтні 2019 року.

«Знаю, що на його реалізацію вже розпочаті переговори про залучення фінансування пілотних проектів на загальну суму близько 160 млн євро в Херсонській, Полтавській та Дніпропетровській областях, і ми сподіваємося, що зможемо їх успішно фіналізувати протягом кількох місяців. Маю надію, що згодом більше інфраструктурних проектів буде розгорнуто в різних регіонах країни», – зазначив Глава держави.

Також Володимир Зеленський зауважив, що через кризу, пов'язану з COVID-19, наші державні компанії потребують додаткової ліквідності, і висловив сподівання на підтримку ЄБРР українських державних компаній.

Нагадаємо, що Рада ЄС виділила Україні 1,2 млрд євро позики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: