fbpx
Сьогодні
17:33 05 Тра 2020

Вчені виявили фермент, який розкладає пластикові пляшки на 90%: які переваги

Вчені з Університету Тулузи синтезували фермент, який розщеплює 90% поліетилентерефталату – пластика, який використовується при виготовленні пляшок.

Нове дослідження опубліковано в журналі Nature.

Зараз тільки 30% ПЕТ-пластика переробляється для повторного використання. Існуючі методи дають низьку якість нового матеріалу – він втрачає міцність при переробці, тому має лише обмежене застосування. При цьому ПЕТ є одним з найбільш поширених видів – на нього припадає близько 70 з 360 мільйонів тонн пластику, виробленого в світі щорічно.

пластиковий посуд у закладах

У ході дослідження вчені перевірили 100 тисяч різних ферментів, які теоретично могли розкладати ПЕТ. Виявилося, що у багато разів ефективніше інших це робить фермент під назвою кутіназа, який вперше був виявлений японськими вченими в 2012 році і виходить з компосту листя.

В ході роботи за допомогою білкової інженерії була додатково поліпшена активність ферменту і його здатність до руйнування ПЕТ. Оптимізована кутіназа розклала 90% тонни ПЕТ-пластика протягом 10 годин. Виготовлені з переробленої маси пляшки за якістю не відрізнялися від оригінальної партії.

Вартість ферменту, необхідного для переробки тонни пластика, склала лише 4% від ціни самого первинного пластику.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: