fbpx
Сьогодні
14:49 05 Тра 2020

Справу Суркісів щодо Приватбанку розглянуть 18 травня

Верховний суд визначився з датою розгляду справи про депозити родини Суркісів у ПриватБанку, від рішення за якою залежатиме подальша доля оскарження націоналізації банку.

Розгляд справи перенесли на 18 травня, повідомляють у Національному банку України, який є стороною процесу.

🍿Розгляд справи родини Суркісів у Верховному Суді відбудеться 18 травня. 🧑‍⚖️У минулий понеділок, 27 квітня Велика…

Posted by Національний банк України on Tuesday, May 5, 2020

Раніше Верховний суд мав розглянути цю справу 27 квітня, однак засідання скасували, оскільки судді повідомили про тиск на себе.

У тиску судді Великої палати Верховного суду звинуватили, зокрема, генеральну прокурорку Ірину Венедиктову.

Родина Суркісів оскаржує процедуру bail-in, яку Національний банк проводив у ході націоналізації. Ця процедура передбачає, що великі депозити низки осіб у банку обміняли на акції ПриватБанку, а самих цих осіб визнали пов'язаними з банком.

Обмінявши депозити на акції ПриватБанку, держава у 2016 році фактично визнала родину Суркісів акціонерами ПриватБанку, а їхні акції, разом з акціями всіх інших акціонерів, зокрема Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, купила за 1 гривню.

Процедуру провели для того, аби зменшити тягар на націоналізований банк, адже він не мав змоги обслуговувати значні за розміром депозити пов'язаних осіб — розмір депозитів Суркісів (Ігор, Григорій, Рахміль, Світлана, Марина Суркіси та Ковалик Поліна) складав понад 1 мільярд гривень.

Водночас інші суди, зокрема розгляд справи Шостим апеляційним адміністративним судом, що розглядає справу про законність націоналізації ПриватБанку, прив'язали свої рішення до рішення Верховного суду у справі родини Суркісів та перенесли розгляд апеляцій держави на рішення судів попередніх інстанцій, якими націоналізацію ПриватБанку визнали незаконною.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: