fbpx
Сьогодні
11:56 05 Тра 2020

"Схеми": Рада подвоїла фінансування податкової міліції, яку команда Зеленського обіцяла ліквідувати

У квітні Верховна Рада перерозподілила бюджет на 2020 рік, зменшивши видатки на науку, культуру, освіту та кіно, щоб більше залишилось на боротьбу з епідемією коронавірусу. Водночас додаткових майже пів мільярда гривень, виділили на фінансування Державної фіскальної служби та податкової міліції.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях».

Журналісти зазначають, що цими виділеними 450 млн грн депутати фактично подвоїли бюджет органу, який команда президента Володимира Зеленського обіцяла ліквідувати.

Натомість, забрали кошти від Бюро фінансованих розслідувань — органу, який мав би замінити податкову міліцію, але створення якого зрештою провалили. "Ці додаткові півмільярда спочатку були передбачені на Бюро фінансових розслідувань – новий орган,  створення якого було програмним пунктом президента Володимира Зеленського та партії «Слуга народу». Але ще 17 січня Верховна Рада відхилила відповідний законопроєкт про створення Бюро".

Не всі підтримували таке збільшення фінансування. Так, наприклад, народний депутат від фракції «Голос» і член бюджетного комітету парламенту Володимир Цабаль розповів «Схемам», що намагався цьому протидіяти, але марно.

«Сама ДФС зараз збором доходів не займається. Тобто, це той орган, який просто мав реформуватись в дві частини. Ну і, відповідно, сенс збільшувати фінансування того органу, який вже умовно не існує, в якому умовно залишилось якихось пару функцій, які там історично, всі ми знаємо, були не дуже успішними», — розповів він.

Водночас і в самій президентській фракції говорять про необхідність розпрощатися з податковою міліцією.

«Взагалі треба цю податкову міліцію і всі підрозділи, які займаються підприємцями — їх треба ліквідувати однозначно. Замість цього треба створити Державне бюро фінансових розслідувань», — говорить депутат від «Слуги Народу» Олександр Качура.

Податкова міліція – це по своїй суті правоохоронний орган в середині органу виконавчої влади (ДФС). Її працівники відкривають кримінальні провадження, в рамках яких проводять розслідування щодо ймовірної несплати податків. І мають у своєму арсеналі ті ж інструменти що у інші правоохоронці: можуть приходити на обшук, проводити оперативно-розшукову діяльність та передавати справи до суду, йдеться у розслідуванні.

ДФС знаходиться на етапі реорганізації. У 2018 році було прийнято рішення про її розподіл на Державну податкову та Державну митну служби.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: