fbpx
Сьогодні
16:15 05 Тра 2020

Глава МОЗ назвав основні зміни до медреформи

Міністерство охорони здоров'я вирішило модифікувати нинішню медичну реформу, як цього і просив президент Володимир Зеленський.

Про це повідомив глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу 5 травня.

«Медична реформа у тому вигляді, в якому ми її отримали, не передбачає нічого доброго ані для пацієнтів, ані для медиків», — вважає Степанов.

Він пояснив, що медреформа у її нинішньому вигляді означає звільнення близько 50 тисяч медпрацівників та закриття 332 лікарень.

«Якщо нічого не змінити, то масове звільнення призведе до катастрофічного зростання смертності, стрімкого поширення таких хвороб, як туберкульоз. Доступ мільйонів українців до нормального медзабезпечення буде ускладнено», — зазначив міністр.

У МОЗ вже назвали основні зміни, які мають намір внести до медреформи:

  1. Усі заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримують фінансовий ресурс з державного бюджету не менше, ніж в 2019 році.
  2. З 11 травня почнеться детальна експертиза всієї медичної інфраструктури, щоб визначити спроможність та ефективність госпітальної мережі.
  3. З 11 травня МОЗ розпочинає розробку і затвердження нових державних стандартів надання медичної допомоги із залученням науковців та провідних фахівців галузі.
  4. З 1 червня за Державною програмою медичних гарантій будуть додатково фінансуватися нові пакети (первинна медична допомога; екстрена медична допомога; гострий інфаркт міокарда; гострий мозковий інсульт у стаціонарних умовах; а також 4 пакети для лікування COVID-19).
  5. З 1 липня буде підвищена заробітна плата медикам (на це потрібно додатково 11 млрд грн).
  6. З 2021 року будуть функціонувати нові медичні тарифи, які будуть ґрунтуватись на ринкових заробітних платах для працівників галузі та якісних стандартах надання медичних послуг.

У 2021 рік на медицину хочуть збільшити витрати до 6% ВВП, медреформу згортати не будуть, сказали на брифінгу Радуцький та Степанов.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: