fbpx
Сьогодні
10:44 04 Тра 2020

Очільник МОЗ заявив, що мери міст не можуть скасовувати карантин

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що чиновники не можуть приймати рішення, чи виходити конкретному місту з карантину, такі повноваження має лише Кабмін.

Про це він сказав на брифінгу МОЗ 4 травня.

"Це рішення не ґрунтується на тому чи іншому баченні чиновників, для того, щоб виходити з такими ініціативами МОЗ збирає відповідних фахівців, епідеміологів, вірусологів, дивимося на міжнародну практику і потім вже на основі порад наших фахівців робимо ті чи інші пропозиції.

Яку аргументацію почали використовувати ті чи інші мери міст мені не відомо. Принаймні, до нас за консультаціями або до фахівців на місцях вони не зверталися, тому це суто політичне рішення.

Якщо ми говоримо про юридичну частину рішення, то згідно з закону про інфекційні хвороби, визначено, що ведення карантину на території країни це прерогатива виключно Кабінету міністрів".

За його словами, під час вирішення питання про вихід з карантину до уваги також береться кількість захворювання, перебіг хвороби, все залежить від регіону, тестувань та інші чинники.

Степанов додав, що розуміє свою відповідальність за це.

Міністр зазначив, що з юридичної точки зору – це порушення закону, бо в органів місцевого самоврядування немає таких повноважень.

Раніше поліція розпочала кримінальне провадження за фактом прийнятого у Черкасах рішення про послаблення карантинних обмежень з 1 травня.

Потім мер Черкас опублікував листування з нібито першим заступником керівника Офісу президента Сергієм Трофімовим. У листуванні особа, підписана як Трофімов, погрожує меру міста діями за послаблення карантину. Водночас в ОП заперечили причетність своїх співробітників до цього листування.

Перший заступник керівника ОПУ Трофімов також відреагував на нібито переписку з мером Черкас, назвавши її "фейком та політичною технологією".

Крім того, вчора Зеленський передав Бондаренку "полум'яний привіт" від правоохоронних органів та пригрозив юридичною відповідальністю за порушення карантину. 

Аваков пригрозив меру Черкас через рішення послабити карантин: Ви загралися!

У свою чергу, мер Черкас, де влада самовільно послабила карантин, записав відеозвернення, у якому відповів на порушену кримінальну справу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: