fbpx
Сьогодні
Фото 10:07 03 Тра 2020

Одещину чекає неврожай: субтропічна посуха знищила 70% озимини

Фото dumskaya.net

Весняна посуха завдала нищівного удару по сільському господарству Одеської області. Найгірша ситуація на півдні, де загинуло більше половини озимих культур, причому в Придунав'ї – усі 70, а то і 80%

Вражаючі фото розмістив заступник голова Одеської обласної ради Юрій Димчогло. Це Татарбунарський та Кілійський райони. З них видно, що майже весь врожай загинув через посуху. Багато підприємств працювали на кредитах, які планували повертати за рахунок врожаїв. Відповідно, є питання, як вони будуть розраховуватися з банками, пайовиками.

Одещину чекає неврожай

Одещину чекає неврожай

Одещину чекає неврожай

Дощі озимину вже не врятують, кажуть фахівці, але вони життєво необхідні для проведення весняної посівної кампанії, оскільки сіяти пшеницю, ячмінь і ріпак в суху землю то безглуздя, пише Думская.net.

Втрата врожаю означає багатомільйонні збитки для сільгоспвиробників. Влітку і восени фермерам нічим буде розраховуватися з пайовиками і кредиторами. А це – удар по всій економіці нашої переважно сільськогосподарського регіону.

Врятувати становище може повне відновлення зрошувальних систем та повномасштабна підтримка аграріїв краю Кабміном.

"Клімат змінюється, Одеська область буквально на очах "спускається" в субтропіки, причому, на жаль, сухі, а не вологі. Самостійно сільгосппідприємства завдання з відновлення поливу не потягнуть, а значить, потрібна допомога з боку держави", – зазначають одеські журналісти.

На думку сільгоспвиробників, уряд повинен активніше брати участь в їхньому житті – хоча б в цьому, неврожайному, році. Потрібно створити стабілізаційний фонд і компенсувати частину збитків виробників, щоб не допустити масового банкрутства. Можливо, слід законодавчо зобов'язати банки оголосити "кредитні канікули" сільгосппідприємствам, які демонстрували високі показники збору зерна і своєчасні податкові відрахування в попередні п'ять років.

Одещину чекає неврожай

Фото dumskaya.net

Одещину чекає неврожай

Фото dumskaya.net

Фермери звернулися по допомогу до влади. На початку квітня облрада затвердила текст відозви до Кабміну і президента. Але в Києві не почули. Тепер в зборах готують нове звернення. Планують вимагати дотації для постраждалих від посухи фермерів, доступні кредитні програми і податкові пільги.

"Проблема, яка виникла в Одеській області, катастрофічна, масштабна, і без системного підходу з боку керівництва країни і області наші фермери і наші селяни нічого не зроблять. Ми чітко розуміємо, що їх ресурси на межі", – заявив голова облради Сергій Паращенко.

"Голодна криза може виявитися страшнішою за карантинну", – додають фермери.

Одещину чекає неврожай

Фото dumskaya.net

Одещину чекає неврожай

Фото dumskaya.net

Наразі, Одеська ОДА ініціює термінове виділення допомоги для фермерів, які потерпають від посухи. Три мільйони гривень перерозподілять на компенсацію аграріям за використання електроенергії для зрошення. Про це розповів перший заступник керівника облдержадміністрації В'ячеслав Овечкин під час виїзної наради у Ренійському районі, передає bilyayivka.city.

"Це найсильніша посуха за останні двадцять років. Упродовж всього квітня ми доносимо до центральної влади критичність ситуації на Одещині. Наразі ж ми ініціюємо перерозподіл трьох мільйонів гривень на компенсацію за використання електроенергії для зрошення. Окрім того, після подолання коронавірусної інфекції ми також зможемо ініціювати перерозподіл коштів обласного бюджету для підтримки наших аграріїв", — підкреслив В'ячеслав Овечкін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: