fbpx
Сьогодні
09:07 02 Тра 2020

Валенса, Квасневський та Коморовський закликали бойкотувати вибори президента Польщі по пошті

Фото Reuters

Усі колишні президенти та шестеро екскерівників уряду Республіки Польща вважають "псевдовиборами" голосування, яке цього місяця має визначити нового главу держави

Про це йдеться у спільній заяві колишніх польських високопосадовців, оприлюдненій експрем'єром Лешеком Міллером.

"Процедура кореспонденційного голосування у такій формі та в такий час, як це пропонує владна партія, є псевдовиборами. Ми не візьмемо в них участь. Ми сподіваємося, що схожим чином діятимуть інші кандидати, а також виборці, які поділяють нашу турботу про демократичне майбутнє Польщі", – йдеться в заяві, яку підписали колишні президенти Польщі Лех Валенса, Александр Квасневський і Броніслав Коморовський.

"Проведення виборів під час епідемії створює загрозу для життя і здоров'я громадян", – додають політики.

Заяву також підписали колишні глави польського уряду: Ян Кшиштоф Бєлецький, Марек Белька, Влодзімєж Цімошевич, Лешек Міллер, Казімєж Марцінкевич, Ева Копач.

Перший тур чергових президентських виборів в Польщі має пройти 10 травня, другий – 24 травня. З огляду на епідемію коронавірусу чинний президент Анджей Дуда та його партія "Право і справедливість" запропонували провести їх по пошті. Цю ідею підтримала президентська більшість у Сеймі. Тепер своє слово має сказати Сенат.

Як зазначають польські політологи і соціологи, наразі Дуда має усі шанси на переобрання, якщо ж голосування у зв'язку з Covid-19 буде перенесено на осінь, його шанси зменшаться, оскільки тоді будуть взнаки негативні для економіки наслідки згальнонаціонального карантину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: