fbpx
Сьогодні
13:31 02 Тра 2020

У США схвалили використання препарату "Ремдесивір" для лікування COVID-19. Його хоче купити Україна

Управління США з контролю за харчовими продуктами й лікарськими засобами (FDA) схвалило використання противірусного препарату «Ремдесивір» (Remdesivir) для лікування пацієнтів із COVID-19.

Як ідеться в рішенні регулятора, «Ремдесивір» схвалили для використання в екстреному порядку.

Це означає, що препарат може бути недостатньо вивченим, але його застосування рекомендується, оскільки не існує надійних і перевірених альтернатив, а хвороба, щодо якої він призначений, несе серйозний ризик здоров'ю людей.

Своє рішення FDA ухвалила, ґрунтуючись на нещодавньому дослідженні ефективності «Ремдесивіра»: як показали клінічні випробування Національного інституту охорони здоров'я США за участі 1063 людей, препарат не знизив смертність серед пацієнтів, але зменшив термін їхнього перебування в лікарні в середньому з 15 до 11 днів.

Сам «Ремдесивір» було розроблено ще під час спалаху вірусу Ебола, однак тоді препарат не був ефективним. Раніше, зазначає видання Science, в окремих випадках лікарі повідомляли про покращення здоров'я пацієнтів із COVID-19 після прийняття «Ремдесивіру».

У FDA зазначають, що «Ремдесивір» може мати побічні ефекти, як-от зниження тиску, нудота і зростання ферментів печінки.

«Ремдесівір» – це другий препарат, який в США дозволили використовувати для лікування коронавірусної інфекції. У березні для використання в екстреному порядку FDA схвалило гідроксіхлорін і хлорохин.

На користь гідроксіхлоріна висловлювався і американський президент Дональд Трамп, а сам препарат (яким лікують малярію і ревматоїдний артрит) міститься в переліку ліків, які можуть використовуватися в лікуванні COVID-19, складеному ВООЗ.

Проте 24 квітня FDA застерегла від використання цих препаратів після того, як в одному з клінічних випробувань в Бразилії пацієнти, які брали гідроксіхлорін, мали проблеми з серцем або померли.

19 квітня у Міністерстві охорони здоров'я України заявляли, що працюють над тим, аби придбати в США та доставити до України «Ремдесивір». Цей лікарський засіб був включений до протоколу лікування COVID-19 в Україні.

Як повідомлялося, станом на 2 травня в Україні 11411 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 279 летальних, 1498 пацієнтів одужало. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: