Новини

У МЗС заявили, що Росія переховує винуватців трагедії в Одесі 2014 року

Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило співчуття "через лицемірство російської пропаганди", яка продовжує використовувати трагедію 2 трваня 2014 року в Одесі для розпалювання ворожнечі і ненависті.

Про це йдеться у коментарі МЗС щодо трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року.

"В сумний день 6-их роковин трагічних подій в Одесі МЗС України висловлює жаль з приводу лицемірства російської пропаганди, яка продовжує використовувати цю трагедію для розпалювання ворожнечі і ненависті. Події 2 травня 2014 року в Одесі стали черговим елементом у ланцюгу провокацій РФ в рамках реалізації провального проєкту "Новоросія", спрямованого на дестабілізацію українського сходу і півдня і дезінтеграцію України", – йдеться у повідомленні.

У МЗС зазначають, що в Одесі екстремістські сили діяли за сценарієм, який вже було реалізовано російськими кураторами на Донбасі – проголошенням фейкової "народної республіки", організацією масових заворушень із застосуванням зброї і завезених бойовиків, залякуванням місцевих активістів, паралізацією місцевих органів влади і силових структур.

"2 травня мало стати вирішальним днем у реалізації цих планів. Напад озброєних і екіпірованих екстремістів під російськими прапорами на мирну демонстрацію за єдність України став спусковим гачком для подальших подій і призвів до перших жертв. Примітно, що російська сторона у своїх заявах про події в Одесі жодного разу не згадує про криваві події у центрі міста, які передували пожежі в Будинку профспілок. Не згадуються і встановлені факти внутрішніх загорянь у Будинку профспілок, а також порятунок заблокованих в охопленому пожежею Будинку профспілок учасниками демонстрації за єдність України", – йдеться у повідомленні МЗС.

Також підкреслюється, що українські правоохоронці "роблять усе можливе для пошуку і притягнення до відповідальності винних у злочинах осіб".

Так, до суду було направлено 37 обвинувальних актів. Щодо трьох осіб були винесені обвинувальні вироки. Держбюро розслідувань проводить окреме досудове розслідування у кримінальному провадженні про можливу причетність спецслужб РФ до організації заворушень в Одесі.

"Єдина сторона, яка явно не зацікавлена у встановленні об'єктивної картини трагічних подій в Одесі і причин, які привели до трагедії, – Росія. Москва не тільки переховувала одного з головних фігурантів розслідування, колишнього заступника начальника ГУ МВС Одеської області Д. Фучеджі, а й, за наявною інформацією, надала йому громадянство РФ і під цим приводом відмовила Україні у його екстрадиції. Окрім того, в рамках переговорів про проведення взаємного звільнення утримуваних осіб у вересні – грудні 2019 року Росія наполягала на видачі щонайменше 9 осіб, які брали пряму або опосередковану участь в організації масових заворушень в Одесі під російськими прапорами", – зазначають у МЗС.

Українські дипломати закликають міжнародне співтовариство до подальших спільних зусиль щодо протидії російській пропаганді і дезінформації.

Раніше Зеленський звернувся до українців з нагоди 6-ї роковини трагедії в Одесі.

Український журналіст та блогер Станіслав Асєєв поділився власними даними про настрої штабу сепаратистів у тамтешньому Будинку профспілок на Куликовому полі, а також їхніми зв'язками з політиками у Москві.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.