fbpx
Сьогодні
22:08 02 Тра 2020

У МЗС заявили, що Росія переховує винуватців трагедії в Одесі 2014 року

Одеса 2 травня 2014 року

Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило співчуття "через лицемірство російської пропаганди", яка продовжує використовувати трагедію 2 трваня 2014 року в Одесі для розпалювання ворожнечі і ненависті.

Про це йдеться у коментарі МЗС щодо трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року.

"В сумний день 6-их роковин трагічних подій в Одесі МЗС України висловлює жаль з приводу лицемірства російської пропаганди, яка продовжує використовувати цю трагедію для розпалювання ворожнечі і ненависті. Події 2 травня 2014 року в Одесі стали черговим елементом у ланцюгу провокацій РФ в рамках реалізації провального проєкту "Новоросія", спрямованого на дестабілізацію українського сходу і півдня і дезінтеграцію України", – йдеться у повідомленні.

У МЗС зазначають, що в Одесі екстремістські сили діяли за сценарієм, який вже було реалізовано російськими кураторами на Донбасі – проголошенням фейкової "народної республіки", організацією масових заворушень із застосуванням зброї і завезених бойовиків, залякуванням місцевих активістів, паралізацією місцевих органів влади і силових структур.

"2 травня мало стати вирішальним днем у реалізації цих планів. Напад озброєних і екіпірованих екстремістів під російськими прапорами на мирну демонстрацію за єдність України став спусковим гачком для подальших подій і призвів до перших жертв. Примітно, що російська сторона у своїх заявах про події в Одесі жодного разу не згадує про криваві події у центрі міста, які передували пожежі в Будинку профспілок. Не згадуються і встановлені факти внутрішніх загорянь у Будинку профспілок, а також порятунок заблокованих в охопленому пожежею Будинку профспілок учасниками демонстрації за єдність України", – йдеться у повідомленні МЗС.

Також підкреслюється, що українські правоохоронці "роблять усе можливе для пошуку і притягнення до відповідальності винних у злочинах осіб".

Так, до суду було направлено 37 обвинувальних актів. Щодо трьох осіб були винесені обвинувальні вироки. Держбюро розслідувань проводить окреме досудове розслідування у кримінальному провадженні про можливу причетність спецслужб РФ до організації заворушень в Одесі.

"Єдина сторона, яка явно не зацікавлена у встановленні об'єктивної картини трагічних подій в Одесі і причин, які привели до трагедії, – Росія. Москва не тільки переховувала одного з головних фігурантів розслідування, колишнього заступника начальника ГУ МВС Одеської області Д. Фучеджі, а й, за наявною інформацією, надала йому громадянство РФ і під цим приводом відмовила Україні у його екстрадиції. Окрім того, в рамках переговорів про проведення взаємного звільнення утримуваних осіб у вересні – грудні 2019 року Росія наполягала на видачі щонайменше 9 осіб, які брали пряму або опосередковану участь в організації масових заворушень в Одесі під російськими прапорами", – зазначають у МЗС.

Українські дипломати закликають міжнародне співтовариство до подальших спільних зусиль щодо протидії російській пропаганді і дезінформації.

Раніше Зеленський звернувся до українців з нагоди 6-ї роковини трагедії в Одесі.

Український журналіст та блогер Станіслав Асєєв поділився власними даними про настрої штабу сепаратистів у тамтешньому Будинку профспілок на Куликовому полі, а також їхніми зв'язками з політиками у Москві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: